Hopp til innhold
Gibraltar
Foto: Jon Nazca / Reuters/NTB

Gibraltar

 • Spania vil åpne grensen mot Gibraltar helt

  Spania og EU foreslår å fjerne grensegjerdet mot Gibraltar for å legge til rette for fri bevegelse inn og ut av det britiske territoriet.

  – Forslaget som er overlevert til britene er omfattende og inkluderer tiltak for å fjerne grensegjerdet og sikre fri bevegelse, sier Spanias utenriksminister Jose Manuel Albares i en uttalelse.

  Forslaget vil gjøre Spania, på vegne av Schengen-landene, ansvarlig for Gibraltars yttergrense, står det videre. Albares sier også at Spania vil sette til side sine krav på suverenitet over Gibraltar for å fokusere på å holde grensen åpen.

  Rett før britene forlot EU, ble de enige om en avtale som sikrer Gibraltar de samme rettighetene som Schengen-medlemmene, men en endelig avtale er fortsatt ikke på plass. Storbritannia har foreløpig ikke svart på det nye forslaget.

  Rundt 15.000 mennesker pendler daglig mellom Spania og Gibraltar. De fleste av dem bor i nabobyen La Linea.

  Spania avsto Gibraltar til britene i 1713, men har lenge ønsket å få tilbake halvøya, som i dag har rundt 32.000 innbyggere. (NTB)

 • Olje lekker ut fra grunnstøtt skip ved Gibraltar

  Det har gått hull i skroget på lasteskipet som gikk på grunn utenfor Gibraltar tirsdag, og det lekker nå ut olje, opplyser myndighetene.

  OS 35 står på grunn rundt 200 meter fra land og er lastet med 183 tonn tung fyringsolje, 250 tonn diesel og 27 tonn smøreolje.

  Ifølge myndighetene i Gibraltar har det vært «en betydelig lekkasje» fra skipet, og foreløpige undersøkelser tyder på at det er smøreolje som har lekket ut.

  Det er lagt ut lenser rundt skipet, og det skal også legges ut lenser mot land. Skip er også på plass for å pumpe opp det lensene rundt havaristen eventuelt ikke klarer å stanse.

  All skipstrafikk til og fra havnen i Gibraltar er inntil videre stanset. (NTB)

 • Gibraltar vil ha abortlettelser

  Innbyggerne i Gibraltar har i en folkeavstemning sagt ja til å lette på abortlovene, som er blant de strengeste i verden. 62 prosent stemte for å tillate abort når kvinnens fysiske eller psykiske helse står på spill, eller om fosteret har fysiske skader som gjør at det ikke vil overleve.

 • Folkeavstemning om abortlov

  I Gibraltar var det torsdag folkeavstemning om å endre abortloven. Ved brudd på den strenge abortloven i dag, kan man risikere å bli straffet med livsvarig fengsel. Lovendringen handlet om å tillate abort der en kvinnes fysiske eller mentale helse er i fare, eller når det er fare for at et foster kan dø av fysiske mangler, skriver BBC News. 62 prosent av velgerne stemte for å endre loven, mens 36 prosent stemte imot.

 • Gibraltar åpner opp

  Livet er nesten tilbake til normalt igjen i Gibraltar etter at 85 prosent av den voksne befolkningen har fått sin koronavaksine. Nesten ingen bruker munnbind ute, venner kan samles til måltider på restaurant, og tilskuere kan samles på tribuner til fotballkamper og boksekamper.

Britiske krigsskip ankommer Gibraltarstredet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no