Hopp til innhold

FN: Kornprisene stiger, mens matoljer og sukker er blitt billigere

Mens kornprisene steg i september som følge av tørke og krigen i Ukraina, har en rekke matvarer blitt billigere, viser en ny FN-rapport.

Rapporten er laget av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) og ble publisert fredag. Den viser ulike tendenser når det gjelder prisen på korn versus prisen på en rekke matvarer.

Hveteprisene steg for eksempel med 2,2 prosent i september. Det skyldes ifølge FAO usikkerhet knyttet til korneksporten fra ukrainske havner ved Svartehavet. Prisene påvirkes også av bekymring for tørke i USA og Argentina, rask korneksport fra EU og høyere etterspørsel etter korn, ifølge FN-organisasjonen.

FAOs kornindeks steg alt i alt med 1,5 prosent i forrige måned.

Samtidig går det motsatt vei med blant annet matoljer, meieriprodukter, sukker og kjøtt. FAOs samlede indeks over matvarepriser falt med 1,1 prosent. Det er sjette måned på rad at matvareprisene faller etter at de steg kraftig i perioden mellom januar og mars.

FAOs indekser følger de internasjonale prisendringene på en rekke viktige matvarer fra måned til måned. Men de viser ikke hvor mye kunder må betale for matvarer i for eksempel supermarkeder.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no