Hopp til innhold
Skuronn (innhøsting) av korn med skurtresker i Sørum kommune.
Foto: Vidar Ruud / NTB

Matkrise

Oppsummert

Krigen i Ukraina har ført til sterk nedgang i eksporten av matkorn fra Ukraina som står for en betydelig del av verdens hveteproduksjon. Det har ført til sterkt økende priser og uro i fattige land der hvete er en viktig del av kostholdet.

 • Verdas matvareprisar fall i juli

  Prisen på matvarer globalt falt med 8,6 prosent frå juni til juli, melder AFP. Dette er det største prisfallet på mat sidan 2008.

  Dette skjer blant anna på grunn av kornavtalen mellom Ukraina og Russland, seier FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

  – Fallet i råvareprisane for mat frå svært høge nivå er kjærkome, seier sjeføkonom Maximo Torero i FAO.

  Prisane er framleis 13,1 prosent høgare samanlikna med juli i fjor. Den største prisnedgangen var på vegetabilsk olje, som falt med 19,2 prosent frå månaden før.

  Matprisane steig kraftig i mars på grunn av krigen i Ukraina, og har etter det halde seg på eit høgt nivå.

  FAO seier at vegen vidare er vanskeleg å spå, blant anna fordi dyr gjødsel kan føre til mindre avlingar framover.

 • Russland kan få problem med å nå innhaustingsmål

  Russland klarer kanskje ikkje å nå målet om innhausting av 130 millionar tonn korn, melder det russiske landbruksdepartementet, ifølge Reuters.

  Grunnen skal vere at vêret og mangel på reservedelar frå utlandet.

  Russiske styresmakter seier at dersom dei ikkje klarer å nå målet, må dei også revidere planane om å eksportere 50 millionar tonn.

 • Ukraina ber Libanon stoppa syrisk skip med korn

  Ukraina ber Libanon om å stoppa avreisa til eit beslaglagt syrisk skip med korn, som Kyiv hevdar er stolen ukrainsk korn, melder Reuters.

  Det ukrainske utanriksdepartementet sa i ei utsegn at dei var skuffa over avgjerda til retten i Tripoli, som klarerte avreisa til det syrisk-flagga skipet. Dei meiner dei ikkje har blitt lytta til.

  Ukraina har store kornavlingar, og blir kalla Europas brødkorg.

  Etter Russlands invasjon, har ukrainske hamner vore blokkert av russiske krigsskip og miner. Russland og Ukraina har blitt einige med FN og Tyrkia om ein kornavtale, der dei to sistnemnde skal koordinere og overvake eksporten.

 • Ukraina venter god kornhøst

  Ukraina venter en svært god kornhøst til tross for krigen som raser, og regjeringen anslår at det vil bli produsert 10 prosent mer enn i fjor.

  Ukrainas landbruksminister Mykola Solskyj la onsdag fram en oppdatert prognose som anslår at det til tross for krigshandlingene vil bli høstet mellom 65 og 67 millioner tonn korn og solsikkefrø i år. Den forrige prognosen lød på 60 millioner tonn.

  Ifølge statsminister Denys Sjmyhal er det alt høstet inn 12 millioner tonn.

  – Vi eksporterte i juni 3,2 millioner tonn av de forventede 5 millioner tonn, opplyser han. Ifølge Sjmyhal har eksporten via jernbane og landeveien økt gradvis den siste tiden. (NTB)

  Høsting av hvete i Melitopol i Ukriana juli 2022
  Foto: AP
 • Tyrkisk-britisk samarbeid for å få korn ut av Ukraina

  Tyrkia og Storbritannia samarbeider om å få korn ut av Ukraina, melder Reuters.

  – Hvis kornproblemet ikke løses kan det føre til enorm sult i hele verden, sier den britiske utenriksministeren Liz Truss ifølge byrået.

  Hun sier problemet må løses i løpet av den neste måneden.

  Ukraina er en av verdens største kornprodusenter, og matusikkerhet har vært et tema blant verdens toppledere siden Russland invaderte landet i februar.

  Thumbnail for 'Liz Truss appointed new British foreign minister'
  Foto: Thomson Reuters (Ikke bruk denne versjonen av bildet)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no