Hopp til innhold

Flere tilfeller av mutert virus

Det er påvist 135 tilfeller av det engelske koronavarianten i Norge, ifølge statistikk på FHIs sider.

I flere av tilfellene har mutasjonene blitt påvist i ettertid hos personer som testet positivt for koronaviruset tilbake i desember og i begynnelsen av januar.

Fram til 26.01.21 er det analysert 1147 virusprøver prøvetatt i desember og januar (desember: 574, januar 573).

I januar undersøkte FHI 5,2 prosent av alle positive koronatester, for å finne ut om disse skyldtes en mutert variant.

Virusvarianter er oppdaget i importtilfeller og nærkontakter av disse og i tilfeller knyttet til utbrudd i Nordre Follo.

Flest av tilfellene er påvist i regionen Viken. 80 av tilfellene er registrert i der, 26 tilfeller i Oslo, 11 i Vestland, ni i Rogaland, fire i Agder, fire tilfeller i Vestfold og Telelmark og ett i Innlandet.

På grunn av mistanke etter blant annet utbruddet i Nordre Follo, har helsemyndighetene bedt om at at disse prøvene i ettertid ble undersøkt nærmere for å se om de inneholdt en av de mange virusmutasjonene.

Så langt er det også påvist to tilfeller av mutasjonen som ble oppdaget i Sør-Afrika. Begge disse tilfellene i Norge kan spores til utlandet, ifølge FHI.

Den engelske virusvarianten og varianten fra Sør-Afrika og ser ut til å være mer smittsomme enn det vanlige koronaviruset, men det er usikkert hvor mye mer smittsomt det er enn de «gamle» variantene. Ut fra det vi vet per i dag, gir de ingen økt risiko for alvorlig sykdom, skriver FHI.

Forekomst av engelsk koronavirusvariant
Foto: FHI

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no