Hopp til innhold

EOS-utvalget: E-tjenesten fremprovoserte ikke terrorangrepet i Oslo i 2022

– EOS-utvalget har etter sin undersøkelse av saken ikke funnet grunnlag for å kritisere E-tjenesten, skriver utvalget i en pressemelding.

«Det er ikke holdepunkter for at E-tjenestens kildeføringen medførte at angrepet ble mer alvorlig eller omfangsrikt enn det ellers ville ha blitt», står det i rapporten.

Seks dager før angrepet i juni 2022 mottok en hemmelig agent i Etterretningstjenesten flere urovekkende meldinger fra en etterlyst islamist.

Islamisten kommuniserte med agenten via den krypterte meldingstjenesten Telegram. Islamisten trodde at mottakeren av meldingene var en IS-kriger – ikke en hemmelig agent som rapporterte hjem til Norge.

EOS-utvalget har undersøkt om agentens dialog fremprovoserte skytingen 25. juni. Det har den ikke, ifølge det stortingsvalgte kontrollutvalget.

PST har ment at Etterretningstjenesten delte for lite informasjon da de varslet.

E-tjenesten fortalte ikke at informasjonen om et mulig angrep i Norge stammet fra deres egen hemmelige operasjon. De delte heller ikke chattemeldingene mellom agenten og den islamisten, har NRK tidligere skrevet.

EOS-utvalget mener E-tjenesten ikke har brutt plikten til å dele all relevant informasjon med PST før terroren i Oslo.

Politiet er på plass utenfor London Pub og Per på Hjørnet

Legger skylden hos PST og ikke E-tjenesten etter terrorangrepet

Etterretningstjenesten fremprovoserte ikke terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022. Det er konklusjonen til Stortingets kontrollorgan, som har undersøkt den hemmelige tjenesten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no