Hopp til innhold

«Raketten» fredes

- Kiosken har nasjonal verdi, mener riksantikvaren.

Rakettkiosken Tromsø

Den snart hundre år gamle kiosken i Tromsø fredes av riksantikvaren.

Foto: Robert Greiner, NRK

Løkkekiosken, som står i Tromsø sentrum, fredes av riksantikvaren.

Fredningen skal markeres i Tromsø sentrum kommende fredag. Her vil representanter fra blant annet kommunen og miljøverndepartementet være tilstede.

Kiosken ble bygget i 1911, og det originale navnet, Løkkekiosken, fikk den av byggherren. 18 år gamle Marit Løkke.

Etter byggingen ble kiosken drevet av byens egne borgere, der kvinner var i flertall. Dermed mener riksantikvaren at denne kiosken representerer en liten kvinnenisje i Tromsøs forretningsliv.

- Kiosken har nasjonal verdi

«Frittstående kiosker har ikke bare vært et sted der man kunne kjøpe aviser, sigaretter og pølser, men også fungert som samlingspunkt for folk i byer, tettsteder og bygder over hele landet, skriver riksantikvaren i en pressemelding»

«Etter at hamburgeren og pizzaen ble introdusert som kioskmat i Norge på slutten av 70-tallet, tok gatekjøkken og store kjeder over markedet. Dette førte til at mange av de små kioskene mistet næringsgrunnlaget og forsvant.»

Kiosken har fått sitt tilnavn «Raketten» på bakgrunn av det løkformede taket med spir på toppen.

«Løkkekiosken er en av de få som har vært i kontinuerlig drift siden den ble oppført, og er en av de eldste kioskene. Riksantikvaren vurderer derfor Løkkekiosken til å være et kulturminne av nasjonal verdi, lyder det i pressemeldingen.»