Hopp til innhold

Kristian Figenschow fikk Heddaprisen for beste hovedrolle

Kristian Figenschow stakk søndag av med Heddaprisen 2024 for beste hovedrolle for sin rolle i stykket «Sluttspill» av Samuel Beckett.

Heddaprisen 2024. Kristian Figenschow

– Dette er ikke en individuell pris, på ingen måte. Dette tilhører hver jævla person innenfor institusjonen teateret, i dette tilfellet Hålogaland Teater, sa nordlendingen da han mottok prisen.

Foto: Javad Parsa / NTB

– Med en finstemt blanding av galgenhumor, resignasjon, forakt og undertrykket panikk spilles det fram et menneske på randen av undergangen. Her blir også en gammel, tragikomisk dystopi satt i tett forbindelse med vår egen tid, står det i juryens begrunnelse om å gi prisen til Figenschow.

«Sluttspill» er et teaterstykke fra den irske dramatikeren og nobelprisvinneren Samuel Beckett som tar for seg en dyptgående og absurd reise inn i menneskesinnet.

– Dette er ikke en individuell pris, på ingen måte. Dette tilhører hver jævla person innenfor institusjonen teateret, i dette tilfellet Hålogaland Teater, sa nordlendingen da han mottok prisen.

Medvirket i flere store produksjoner

Kristian Figenschow (62) har vært skuespiller ved Hålogaland Teater siden 1989 og har medvirket i flere store produksjoner, som «Vildanden», «Jeppe på Bjerget» og «Vente på Godot», også det et Beckett-stykke. Han har også spilt i «Kill Buljo»-filmene til Tommy Wirkola.

– Dette er en skuespiller som har hatt publikum i sin hule hånd gjennom en lang karriere. Noen ganger i kraft av dypt alvor, men ofte gjennom roller som genererer mye latter, heter det i juryens begrunnelse.

Les også Hedret med høythengende teaterpris

Forestillingen om Peter Wessel Zapffe er mørk, men moro.

Kim Haugen fikk Heddaprisen for beste regi

Skuespiller og regissør Kim Haugen fikk søndag Heddaprisen 2024 for beste regi av lystspillet «Karusell» av Alex Brinchmann, satt opp på Nationaltheatret.

– Tusen takk! Utrolig gøy! Dette er helt vanvittig med tanke på alle de fantastiske forestillingene og de strålende regissørene i Norge i dag. Takk til Hedda-juryen som setter pris på humor og galskap i en sinnssyk tid, sa prisvinneren fra scenen.

Heddaprisen 2024. Kim Haugen.

Kim Haugen vant han Heddaprisen 2024 for beste regi.

Foto: Javad Parsa / NTB

Kim Haugen er en av Norges mest kjente skuespillere og regissører og har vært ansatt ved Nationaltheatret siden 1978. Haugen har medvirket i flere filmer og TV-serier, blant annet «Olsenbandens siste stikk» fra 1999, «Karlsson på taket» fra 2001 og humorserien «Hvite gutter» på Discovery fra 2018 fra 2022.

Heddakomiteens ærespris

Cecilia Ölveczky fikk tildelt Heddakomiteens ærespris.

– Hun har samarbeidet tett og langvarig med mange av Skandinavias og Europas ledende dramatikere og regissører, og har med sitt våkne blikk for europeisk teater og nye formspråk bidratt til å heve norsk scenekunst til det nivået den har i dag, skrive de i sin begrunnelse.

– Hun er genuint opptatt av teaterets iboende kraft, og har med sin stillferdige tilstedeværelse og sitt innstendige arbeid med tekst, regi og dramaturgi gjennom et langt og produktivt yrkesliv, preget norsk teater langt utover den enkelte produksjon.

Heddaprisen 2024. Cecilia Ölveczky

Heddakomiteens ærespris gikk til Cecilia Ölveczky, hun fikk prisen av Heddakomiteens leder Nora Evensen

Foto: Javad Parsa / NTB

Beste forestilling for ungdom

I kategorien for beste forestilling for ungdom var forestillingen «Å Leve Videre» som vant.

Forestillingen er produsert av Rimfrost Produksjoner fra Tromsø, i samarbeid med Kloden Teater.

Les også Hanne overlevde, mens broren ble drept på Utøya: Nå er 22.-juli-historia deres teater

Hannes historie fra Utøya er utgangspunktet for ei nyforestilling.

Nina Wester hadde regi på teaterstykket.

– Forestillingen balanserer presist mellom innlevelse og ettertanke, og skaper samtidig et stort og uhyre viktig rom for videre dialog: Hvordan kan hat og menneskeforakt rive oss i stykker, skriver juryen i sin begrunnelse.

Heddaprisen 2024

Vinner av beste forestilling for ungdom er "Å leve videre" av Nina Wester og Rimfrost Produksjoner.

Foto: Javad Parsa / NTB

Beste musikkforestilling gikk til «Shockheaded Peter» av Julian Crouch og Phelim McDermot, i regi av skuespiller og komiker Vidar Magnussen.

Prisen for beste teaterforestilling ble presentert av kulturminister Lubna Jaffery og gikk til «Sorte gutter gråter ikke» av Tani Dibasey, Deniz Kaya, Rafid Islam, Mohammed Aden Ali og Taume P. Dery.