Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 26. september

** Overveldende flertall for uavhengig Kurdistan.
** Det går mot «nei» til ny amerikansk helsereform.
** Bjørn Kjos fast i Athen med nødhjelpsleveranse.

Natt til 26. september.

Dette skjedde natt til 26. september.

Overveldende flertall for et uavhengig Kurdistan.

Mer enn 90 prosent av velgerne støtter et uavhengig Kurdistan i Nord-Irak, ifølge de første resultatene fra valgstyret i regionhovedstaden Arbil.

Mandagens valgdeltakelsen var på over 72 prosent. Det endelige folkeavstemningsresultatet forventes innen tre dager.

Iraq Kurdish Referendum

OMSTRIDT: En kurdisk mann avgir sin stemme i folkeavstemningen om løsrivelse fra Irak. Avstemningen gjennomføres selv om kritikken er svært sterk.

Foto: Khalid Mohammed / AP

Etter avstemningen festet kurderne i gatene i Arbil, hovedstaden i den nordirakiske Kurdistan-regionen. Innbyggerne tutet i bilhornet, veivet med kurdiske flagg eller sendte opp fyrverkeri. Noen fyrte også av skudd i nattemørket.

Det går mot et nytt nei til skroting av Obamacare.

Natt til tirsdag erklærte den fjerde republikanske senatoren, Susan Collins, på sin Twitter-konto at hun vil stemme imot.

– Helsetjeneste er et dypt personlig og sammensatt område som påvirker hver enkelt av oss og en seksdel av den amerikanske økonomien. Omfattende reformer i vårt helsevesen og Medicaid kan ikke gjøres på en tilfredsstillende måte innenfor en begrenset tidsramme, særlig ikke når loven det dreier seg om er et bevegelig mål, skriver Collins i sin uttalelse.

Susan Collins

SA NEI: Susan Collins erklærte natt til tirsdag at hun kommer til å stemme nei til en ny helsereform.

Foto: Robert F. Bukaty / AP

Det er de republikanske senatorene Lindsey Graham fra South Carolina og Bill Cassidy fra Louisiana som står bak det nye forslaget. De trenger 50 stemmer for å få den nye reformen gjennom i Senatet.

50 av deres 52 senatorer må stemme for deres alternative helsereform for at den skal gå gjennom. Samtlige 48 demokratiske senatorer vil stemmer imot, og da har republikanerne bare råd til at to av deres hopper av.

Bjørn Kjos fast i Athen med nødhjelpsleveranse.

Norwegian-sjefen og hans Dreamliner lastet med nødhjelp til barn i Yemen er fast i Athen på grunn av overflygingsrettigheter for Eritrea og Etiopia, skriver Nettavisen.

– Norwegians Dreamliner, fullastet med nødhjelp til barn i Yemen, måtte lande i Athen, sier kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen, til Nettavisen mandag kveld.

Bjørn Kjos.

I ATHEN: Bjørn Kjos og Norwegians fly med nødhjelp er fast i Hellas.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I tillegg til ansatte fra Norwegian og Unicef, er også konsernsjef Bjørn Kjos (71) selv om bord i flyet, ifølge avisen.

– Vi hadde fått bekreftet at alt skulle være i orden, så nå er vi i tett kontakt med utenriksdepartementet for å få tillatelse til å få fram flyet, sier Sandaker-Nielsen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no