Hopp til innhold

Danmark ikke bekymret for gass-stopp

Danske myndigheter er ikke bekymret og sier at Danmark vil kunne klare seg i lang tid i tilfelle Russland stanser gasstilførselen slik den har gjort for Polen og Bulgaria, melder Danmarks Radio.

Danmarks største energiselskap Ørsted har i likhet med Polen og Bulgaria avvist det russiske kravet om å betale for gassen med rubler.

Ifølge seniorforsker Trine Villumsen Berling fra Dansk Institut for Internationale Studier står Danmark bedre rustet enn et land som Tyskland dersom gassen kuttes.

– Vi kan skru opp for grønn gass og vi har ganske store gasslagre. Vi vil kunne klare oss langt inn i den kalde årstiden. Men det kan bety problemer når vi kommer til januar og februar, sier hun.

Dersom Russland kutter gasstilførselen til flere land i Europa, risikerer vi å merke konsekvensene alle sammen, påpeker Berling.

– Hvis hele Europa ikke får fylt opp gasslagrene er det ikke bare husholdningene, men også industrien som får merke det. Det kan føre til produksjonsproblemer og en økonomisk brems, sier hun.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no