Demonstrasjoner i Barcelona
Foto: Lluis Gene / AFP

Catalonias selvstendighetskamp

Oppsummert

Regionforsamlingen i Catalonia stemte for lausriving frå Spania i oktober 2017. Samme dag oppløyste spanias statsminister Mariano Rajoy regionforsamlinga. Carles Puigdemont rømde frå Spania. Han ble arrestert i Tyskland søndag 25 mars.

 • Catalonia-rettssaken i gang

  Rettssaken mot de tolv katalanske politiske lederne startet i Madrid i dag. De tolv er tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler i forbindelse med den Catalonias kamp for selvstendighet.

 • Katalanske ledere kan bli fengslet

  Fengselsstraffen kan bli på inntil 25 år for den tidligere katalanske visepresidenten Oriol Junqueras. Han er tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, i løsrivingskampen fra Spania. 11 ledere kan bli fengslet i inntil 17 år.

 • Demonstrasjon i Madrid

  Det er store demonstrasjonar i Madrid etter at den spanske statsministeren Pedro Sanchez sa han ville utnemne ein person som skal delta i samtalar som skal lette den politiske spenninga i Catalonia.

  Protester mot statsminister Pedro Sanchez
 • Demonstranter stanset trafikk

  Katalanske demonstranter blokkerer veier inn og ut av Barcelona i protest mot et regjeringsmøte som holdes i byen. Protestaksjonen førte til sammenstøt mellom demonstranter og politi fredag morgen, og minst én person ble pågrepet.

 • Katalanarar avsluttar sultestreik

  Fire fengsla katalanske leiarar gjev seg med ein nesten tre veker lang sultestreik fordi dei meiner måla for protesten er nådd. Politikarane ventar på rettsak for å ha heldt ei folkerøysting om sjølvstende som Madrid-regjeringa meiner var ulovleg.

Protester mot statsminister Pedro Sanchez
Den tidligere katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont er løslatt mot kausjon i Tyskland. Han har sittet i varetekt etter pågripelsen ved grensen mellom Danmark og Tyskland 25. mars.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no