NRK Meny
Foto: Emmanuel Dunand / AFP

Catalonias selvstendighetskamp

Oppsummert

De tre katalanske partiene som ønsker løsrivelse fra Spania, har sikret seg rent flertall i regionforsamlingen. Valgresultatet er et stort nederlag for Spanias statsminister Mariano Rajoy.

 • Vil styre Catalonia fra Belgia

  Catalonias tidligere regionpresident Carles Puigdemont, avsatt av Spanias sentralregjering, mener han kan styre regionen fra eksil i Belgia. – Det finnes kun to valg, og i fengsel vil jeg ikke kunne prate med folk, sa han til Catalunya Radio fredag.

 • Forcadell trekker seg

  Carme Forcadell, som granskes for oppvigleri og opprør, trekker seg som leder i den katalanske regionforsamlingen, melder AFP. Forcadell var en sentral skikkelse i Catalonias mislykkede forsøk på å løsrive seg fra Spania i fjor.

  Carme Forcadell
  Foto: Francisco Seco / AP
 • Uro i Catalonia kosta ti milliardar

  Striden kring folkerøystinga og sjølvstendeerklæringa i Catalonia i fjor kosta Spania «ein milliard euro», nesten ti milliardar norske kroner. Det seier finansminister i Spania, Luis de Guindos. Catalonia står for ein femtedel av GDP i Spania.

 • Puigdemont krever gjeninnsettelse

  Den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont krever at spanske myndigheter gjeninnsetter den regionale regjeringen. Han krever at spanske myndigheter gjenoppretter alt det de har fratatt katalanerne uten deres samtykke.

 • Første møte etter valet i Catalonia

  17. januar skal den nyvalde regionforsamlinga i Catalonia møtast for første gong, seier Spanias statsminister, ifølgje AFP. Val av ny katalansk president skjer kort tid etter møtet. Sjølvstendepartia fekk reint fleirtal etter nyvalet 21. desember.

I dag går katalanerne igjen til urnene etter en særdels turubulent politisk høst. Valget er et forsøk å få en løsning på den dypeste politiske krisen i Spania på flere tiår. Det er valg på ny regionalforsamling i Catalonia.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no