Hopp til innhold
Velgere i kø i regionvalget i Catalonia, i Barcelona 14. februar 2021
Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Catalonia

Oppsummert

Forholdet mellom den spanske regjeringen og den regionale myndigheten i Catalonia har vært anspent siden regionen holdt en ulovlig folkeavstemning om løsrivelse fra Spania i 2017. Flere uavhengighetspolitikere ble dømt til lange fengselsstraffer.

  • Stemte nei til amnesti for katalanske separatister

    Spanske folkevalgte har stemt nei til et kontroversielt forslag om å gi amnesti til katalanske separatister. Resultatet er et kraftig nederlag for statsministeren.

    Å få vedtatt lovforslaget var et krav fra det katalanske separatistpartiet Junts for å støtte statsminister Pedro Sánchez' regjering og gi ham en ny periode som statsminister.

    Lovforslaget omfattet personer som er ettersøkt etter det strandede forsøket på å løsrive Catalonia fra resten av Spania i 2017, først og fremst Junts-leder Carles Puigdemont, som lever i eksil i Belgia.

    (NTB)

  • 150.000 demonstrerte i Barcelona

    Rundt 150.000 katalanske separatister demonstrerte søndag i Barcelona med krav om uavhengighet for Catalonia.

    Protesten var et forsøk på å blåse nytt liv i uavhengighetsbevegelsen, fem år etter at forsøket på å rive seg løs fra Spania mislyktes. (NTB)

    Titusener av mennesker deltok i en demonstrasjon i Barcelona for løsrivelse av Catalonia fra Spania søndag.
    Foto: Joan Mateu Parra / AP
  • Demonstrerer mot spansk på skolen i Barcelona

    Tusenvis av Barcelonas innbyggere marsjerte lørdag i protest mot at det blir mer undervisning på spansk på regionens skoler.

    Nylig besluttet en domstol at undervisningen i 25 prosent av skolefagene skal foregå på spansk. Kjennelsen innebærer noe mindre katalansk, men språket vil fortsatt dominere undervisningen.

    Demonstrantene mener at kjennelsen vil kunne true hele det katalanske skolesystemet.

    Bruken av katalansk ble undertrykt da Spania ble styrt av general Francisco Franco, men i dag er det igjen blitt hverdagsspråket i Catalonia, mye takket være skolesystemet.

    Det finnes imidlertid også familier som mener at systemet har fratatt barna deres retten i å få opplæring i det som er Spanias felles språk. De er fornøyd med at loven nå garanterer omtrent dobbelt så mye undervisning på spansk. (NTB)

  • Puigdemont deltar i rettshøring

    Den tidligere katalanske lederen Carles Puigdemont har gått med på å møte i en rettshøring på Sardinia mandag 4. oktober om sin utleveringssak.

    Puigdemont ble torsdag pågrepet på den italienske øya, der han var for å delta på et kulturarrangement. Lørdag opplyste han at han reiser tilbake til Brussel, der han bor i eksil, men han må om en ukes tid møte foran en sardinsk domstol.

  • Puigdemont reiser til Belgia

    Den tidlegare leiaren for Catalonia, Carles Puigdemont, seier han vil reise tilbake til Belgia, melder AFP.

    Puigdemont blei arrestert på Sardinia torsdag, etter å ha vore på flukt frå spanske styresmakter i fire år.

    Han har levd i eksil i Belgia, men var på Sardinia for å delta på eit kulturarrangement.

    Ein domstol sette Puigdemont fri fredag. Han blei ikkje pålagd reiserestriksjonar før neste rettsmøte, som skal vere 4. oktober.

    Han har sagt at han vil kome tilbake for å delta på rettshøyringa.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no