Hopp til innhold

Brageprisen til Frode Grytten

Brageprisen for skjønnlitteratur tildeles Frode Grytten for boken «Den dagen Nils Vik døde».

Grytten hentet inspirasjon fra sin egen morfar, en ferjemann av få ord, da han forfattet historien om Nils Vik.

Han gjør det helt klart fra bokas begynnelse, at hovedpersonen våkner en morgen og har bestemt seg: Dette er dagen han skal dø.

– Faktiske hendelser denne dagen blandes med sterke og såre minner fra et langt liv i nær tilknytning til befolkningen og naturen i det tette kystsamfunnet, skriver juryen, som sier romanen er vakker, varm og rørende om det nære og enkle som livet består av. Men samtidig byr den på store skildringer om vennskap, kjærlighet og død.

– Grytten har skrevet en hyllest til enkle folk og deres bidrag til andres liv i små samfunn som langsomt forsvinner. Boken er skrevet med et vakkert, flytende språk og byr på rike og komplekse portretter. Grytten er ikke redd å skrive om store temaer på en upretensiøs og nær måte, skriver juryen i sin begrunnelse

Maria Parr får prirsen for beste barne- og ungdomsbok med boken «Oskar og eg».

Brageprisen ble torsdag delt ut på Vulkan arena i Oslo, og kulturminister Lubna Jaffery (Ap) overrakte kveldens priser. I kategorien for barne- og ungdomsbøker var det Maria Parr som vant for skildringen av livet som storesøster. Det kan nemlig være en lykke i livet å ha yngre søsken, men å være eldst kan også være vanskelig.

– Maria Parr har en egen følelse og et eget språk for å skildre opplevelsen av å være barn. Hun gjemmer ikke bort raske replikker eller gleden av å være ny i livet. Her er høy temperatur og såre vendinger tett slynget sammen. Språk friskt som sjøsprut, rasende som tordenvær og mykt som sommervind kommer om hverandre. Slik speiler språket livet, og slik speiler storesøster Ida seg i lillebror Oskar sin verdensforståelse, som er ny, hver dag, skriver juryen i sin begrunnelse og kaller boka stor fortellerkunst.

Mer om alle vinnerne her.

Frode Grytten fikk Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no