Hopp til innhold

Ap åpner for gruvedrift på havbunnen

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok i dag at partiet vil «utforske mulighetene for bærekraftig utvinning av havbunnsmineraler.»

– En kunnskapsbasert tilnærming, der hensyn til miljø veier tungt, skal være førende for norsk havbunnsmineralnæring, heter det i forslaget.

Næringsminister og nyvalgt Ap-nestleder Jan Christian Vestre har ledet arbeidet med næringspolitikken.

– Forutsetningene for eventuell utvinning er at dette må være basert på føre-var-prinsippet. Det skal være en reell mulighet til å si nei til utvinning, dersom kunnskap tilsier det, sier han.

AUF har på landsmøtet vært tydelig om sin bekymring for gruvedrift på havbunnen, ifølge AUF-leder Astrid Hoem.

– Nå har vi flytta Ap langt i dette spørsmålet, og vi er stolte av det. Vedtaket sier tydelig at vi trenger tilstrekkelig kunnskap før vi går videre, sier hun til NRK.

– Vi forventer at regjeringen følger opp vedtaket og prioriterer å skaffe et reelt kunnskapsgrunnlag om hvordan det vil påvirke miljøet og naturen vår. Vi kommer til å følge nøye med på at vedtaket blir fulgt opp.

Hoem legger til:

– Det er ikke en åpning for utvinning, men tydelige kriterier for hva som må ligge til grunn om man skulle få kunnskap som tilsier at utvinning kan gjøres på en måte som ivaretar naturen og miljøet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no