Hopp til innhold
Oljetankeren Mercer Street.
Foto: / AP

Angrep på israelsk oljetanker

Oppsummert

Natt til fredag ble en israelsk oljetanker angrepet utenfor kysten i Oman. To fra mannskapet ble drept i angrepet.

 • G7-ministre ut mot Iran

  Utenriksministrene i G7-landene går ut mot Iran i en felles uttalelse, etter et angrep tidligere denne uka på det israelske tankskipet MS Mercer Street.

  Ministrene hevder alle tilgjengelige bevis peker mot Iran, og kaller angrepet et klart brudd på internasjonal lov.

  – Irans oppførsel, i tillegg til landets støtte til ikke-statlige og voldelige aktører, er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet, sier ministrene i uttalelsen.

  G7-landene ber Iran stanse all aktivitet de mener ikke samsvarer med FNs sikkerhetsresolusjoner. To besetningmedlemmer døde i angrepet.

 • – Iran må få konsekvenser

  Den britiske regjeringen anklager Iran for å stå bak et angrep på et tankskip i Omanbukta og har kalt landets ambassadør inn på teppet.

  Statsminister Boris Johnson sier mandag at det «opprørende» angrepet på det israelsk-administrerte skipet må få konsekvenser for Iran.

  – Iran bør få konsekvenser for det de har gjort. Dette var helt klart uakseptabelt og et vanvittig angrep på kommersiell skipsfart. En britisk statsborger døde. Det er helt avgjørende at Iran, og alle land, respekterer navigasjonsfrihetene rundt i verden, og Storbritannia vil fortsette å insistere på det, sa Johnson til journalister.

 • USA anklager Iran for angrep

  Også USA anklager Iran for angrepet som krevde to liv på et tankskip utenfor Oman. Amerikanerne lover en «passende reaksjon». Iran har kalt anklagene, som først kom fra Israel, for grunnløse. Tidligere søndag anklaget også Storbritannias utenriksminister Dominic Raab Iran for å ha utført et målrettet angrep mot skipet.

 • Storbritannia mener Iran står bak

  Storbritannias utenriksminister Dominic Raab mener det er høyst sannsynlig at Iran står bak angrepet mot en israelsk oljetanker, melder Reuters. En britisk og rumensk statsborger ble drept i angrepet.

  – Vi mener dette angrepet var utført av Iran og er et klart brudd på internasjonal lov, sier han.

 • Sier de har bevis for angrep

  Statsministeren i Israel, Naftali Bennet sier det finnes bevis som peker på at Iran står bak angrepet mot den isrealstyrte oljetankeren, melder AFP. Oljetankeren ble angrepet utendor kysten av Oman natt til fredag.

  – Etteretningsbevis for dette eksiterer, og vi forventer at flere land gjør det klart for det iranske regimet at dette var et seriøst feilgrep, sier han.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no