Hopp til innhold

«Helvetestorsdag» i Frankrike

Franske myndigheter står torsdag overfor en «helvetesdag» med streik og demonstrasjoner som ventes å lamme trafikken og stenge skoler, i protest mot regjeringens pensjonsreform.

Forslaget som ble lagt fram av arbeidsminister Elisabeth Borne forrige uke, innebærer å heve pensjonsalderen for de fleste franskmenn fra 62 til 64 og øke antall år i arbeid som kreves for full pensjonsutbetaling.

Franske fagforeninger svarte umiddelbart med massemobilisering. Det blir den første gangen de slår seg sammen på tolv år, da pensjonsalderen ble økt fra 60 til 62.

Torsdagens streiker ventes å lamme mye av Paris' kollektivtransport og føre til at en stor andel av togene i Frankrike stanser. Samferdselsminister Clément Beaune har advart mot at det vil bli en «helvetestorsdag», og bedt folk jobbe hjemmefra om de har mulighet.'

(NTB)

Emma Daleine (18) var en av mange tusen mennesker som samlet seg for å protestere mot pensjonsreformen i Frankrike på torsdag.

Hele Frankrike rammet av streiker og demonstrasjoner

10.000 opprørspoliti er i beredskap i franske byer. Flere enn 1 million franskmenn protesterer mot planene om høyere pensjonsalder.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no