Hopp til innhold
75-årsmarkeringen for frigjøringen
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

75 år siden frigjøringen

Oppsummert

På dagen 75 år etter at Norge ble et fritt land etter fem års tysk okkupasjon, sørger koronaviruset for en svært stille og forsiktig markering.

  • Kongefamilien takket veteranene

    Kronprins Haakon takket krigsveteraner og tidsvitner etter 2. verdenskrig på regjeringens frigjøringslunsj i anledning 75-årsdagen for frigjøringen.

    Også kong Harald, prinsesse Astrid, fru Ferner og representanter fra det offisielle Norge var blant dem som var til stede på den koronautsatte frigjøringslunsjen på Den Norske Opera i Oslo. Fjorårets 75 årsmarkering ble utsatt på grunn av epidemien.

    I sin tale sa kronprins Haakon at krigen har satt dype spor i enkeltmenneskers og familiers liv gjennom flere generasjoner, og bidratt til å definere verdiene vi har bygget landet vårt på etter 1945.

  • Erna Solberg hyller flagget

    Statsministeren kaster seg inn i debatten om jakkemerker med en kjærlighetserklæring til flagget som symbol for frigjøringen. Hun brukte sin tale på frigjøringsdagen til å løfte fram hvor viktig nettopp flagget var som symbol i maidagene i 1945.

  • Kongen: Vi har uendelig mye å feire

    Kong Harald takket alle som bidro til at Norge ble et fritt land etter fem års tysk okkupasjon på markeringen av 75-årsjubileet fredag. Kongen oppfordret folk til å bygge hverandre opp, i en tid hvor vi igjen har måtte venne oss til mindre frihet.

  • Kongen taler på 75-årsjubileet nå

    På dagen 75 år etter at Norge ble et fritt land etter fem års tysk okkupasjon, sørger koronaviruset for en svært stille og forsiktig markering. Fredag ettermiddag taler kong Harald på 75-årsjubileet for frigjøringen.

  • Stille markering av 75-årsdagen

    På dagen 75 år etter at Norge ble et fritt land etter fem års tysk okkupasjon, sørger koronaviruset for en stille og forsiktig markering. Dagen skulle vært feiret med brask og bram, landet skulle vært festpyntet og veteraner skulle vært til stede.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no