Hopp til innhold

Lederen for EOS-utvalget vitner

Leder Astrid Aas-Hansen i EOS-utvalget er torsdagens andre vitne. Aas-Hansen sier at hun ikke kan si noe utover rapporten EOS-utvalget har offentliggjort, av sine undersøkelser rundt E-tjenestens arbeid i forkant av terrorangrepet 25. juni 2022.

Utvalget, som har som oppdrag å granske de hemmelige tjenestene i Norge på oppdrag for Stortinget, fant ikke grunnlag for å kritisere E-tjenesten. De mener deres undersøkelser viser at angrepet 25. juni ikke ble framprovosert av E-tjenesten.

Forsvarer Marius Dietrichson har flere ganger under rettsaken stilt spørsmål til om E-tjenestens agent, som snakket med det de mener er siktede Aisha Kausar før angrepet, kan ha framprovosert angrepet. Han stiller også spørsmål til Aas-Hansen om deres undersøkelser.

Det er imidlertid lite Aas-Hansen kan svare på.

– Det jeg kan si er at vi har gjennomført en grundig undersøkelse av dokumenter, vi har stilt spørsmål vi har fått skriftlig opplyst. Vi har snakket med 23 personer i avhørsform, og er trygge på vår konklusjon.

– Vi har vurdert legaliteten. Vi har ikke vurdert om ting kunne vært gjort annerledes. Og vår undersøkelse baserer seg på det. Vi avga denne meldinga til stortinget i januar, sier hun som svar på et av flere spørsmål fra forsvarer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no