Hopp til innhold

To nederlandske byer åpner salg av lovlig dyrket cannabis

To nederlandske byer har begynt et eksperiment med salg av lovlig dyrket cannabis på hasjkafeer i et forsøk på å regulere salget av det narkotiske stoffet.

Eksperimentet kan markere slutten på et juridisk paradoks i Nederland der du kan kjøpe og selge små mengder marihuana uten frykt for rettsforfølgelse, men ikke kan dyrke det kommersielt.

Planen for eksperimentet, som ble fremmet i 2017, er å sørge for kvalitetssikret marihuana til nederlandske hasjkafeer – steder som har lov å selge det narkotiske stoffet – og på den måten stenge ulovlige dyrkere ute fra markedet.

– Ved å regulere salget av cannabis, har vi bedre innsikt i produktenes opprinnelse og kvalitet. I tillegg kan vi bedre informere forbrukere om virkningene og helserisikoene ved bruk av cannabis, sier helseminister Ernst Kuipers.

I første omgang er det hasjkafeer i byene Breda og nærliggende Tilburg som skal være prøvekaniner for prosjektet. Der får hasjkafeene ha maksimalt 500 gram marihuana fra lovlige dyrkere på lager om gangen. Testprosjektet vil vare i rundt seks måneder og kan deretter rulles ut til elleve andre kommuner i Nederland.

Til tross for at Nederland på 1970-tallet var banebrytende når det kom til avkriminaliseringen av cannabis, har landet siden ført en mer konservativ politikk. Amsterdam, lenge et trekkplaster for marihuana-røykere fra hele verden, har stengt flere hasjkafeer de siste årene og innført forbud mot å røyke marihuana på gatene i byens historiske sentrum.

I hele Nederland finnes det i dag 565 hasjkafeer, noe som er en stor nedgang fra de 2000 som fantes da lovgivingen var på sitt mest liberale.

(NTB)

Cannabis
Foto: AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no