Hopp til innhold
Marihuana
Foto: NTB Scanpix

Cannabis

Oppsummert

I 2013 vart Uruguay det første landet i verda til å legalisere dyrking, sal og røyking av marihuana for alle. I ei rekkje andre land, mellom anna Nederland, Canada og i fleire amerikanske delstatar, er cannabis godkjent som legemiddel.

  • «Cannabisdoktor» i Oslo fikk begrenset autorisasjonen

    Lege Aina Mumbi, som i flere år hjulpet nordmenn med å få cannabis på resept av leger i Nederland, har fått legeautorisasjonen sin begrenset.

    Torsdag fikk Mumbi autorisasjonen begrenset med umiddelbar virkning, for brudd på forskriften om utskrivelse av helseattest, forteller legen selv til Dagbladet.

    Mumbi arbeider i full stilling som lege og fagansvarlig ved Eikaklinikken, et helsetilbud for rusavhengige i Stor-Oslo.

    – Begrensningen betyr at hun ikke lenger får jobbe selvstendig som lege, forteller hun til avisen.

    Ved klinikken får 81 rusavhengige helsehjelp. Legen frykter at pasientene blir stående uten livreddende helsehjelp og livsnødvendig medisin over natta.

    Aina Mumbi
    Foto: Ingvil Øvretveit / NRK
  • Ukraina legaliserer cannabis til medisinsk bruk

    Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har undertegnet et lovforslag som lovliggjør medisinsk bruk av cannabis, viser en parlamentarisk database.

    Lovforslaget, som ble signert av Zelenskyj tirsdag, vil først tre i kraft om seks måneder. Forbudet mot å selge eller levere cannabis til fritidsbruk vil fortsatt være gjeldende.

    Politikere fra partiet til tidligere statsminister Julia Timosjenko motsatte seg lovforslaget. De mener legaliseringen representerer en trussel mot landets fremtid.

    Det ukrainske helsedepartementet, som støttet lovforslaget, må nå utarbeide en liste over sykdommer og tilstander som medisinsk cannabis kan brukes til.

    Loven legger opp til spesielle lisenser for dyrking og salg av cannabis, samt kontinuerlig videoovervåking av produsentene som politiet har tilgang til.

    (NTB)

  • To nederlandske byer åpner salg av lovlig dyrket cannabis

    To nederlandske byer har begynt et eksperiment med salg av lovlig dyrket cannabis på hasjkafeer i et forsøk på å regulere salget av det narkotiske stoffet.

    Eksperimentet kan markere slutten på et juridisk paradoks i Nederland der du kan kjøpe og selge små mengder marihuana uten frykt for rettsforfølgelse, men ikke kan dyrke det kommersielt.

    Planen for eksperimentet, som ble fremmet i 2017, er å sørge for kvalitetssikret marihuana til nederlandske hasjkafeer – steder som har lov å selge det narkotiske stoffet – og på den måten stenge ulovlige dyrkere ute fra markedet.

    – Ved å regulere salget av cannabis, har vi bedre innsikt i produktenes opprinnelse og kvalitet. I tillegg kan vi bedre informere forbrukere om virkningene og helserisikoene ved bruk av cannabis, sier helseminister Ernst Kuipers.

    I første omgang er det hasjkafeer i byene Breda og nærliggende Tilburg som skal være prøvekaniner for prosjektet. Der får hasjkafeene ha maksimalt 500 gram marihuana fra lovlige dyrkere på lager om gangen. Testprosjektet vil vare i rundt seks måneder og kan deretter rulles ut til elleve andre kommuner i Nederland.

    Til tross for at Nederland på 1970-tallet var banebrytende når det kom til avkriminaliseringen av cannabis, har landet siden ført en mer konservativ politikk. Amsterdam, lenge et trekkplaster for marihuana-røykere fra hele verden, har stengt flere hasjkafeer de siste årene og innført forbud mot å røyke marihuana på gatene i byens historiske sentrum.

    I hele Nederland finnes det i dag 565 hasjkafeer, noe som er en stor nedgang fra de 2000 som fantes da lovgivingen var på sitt mest liberale.

    (NTB)

    Cannabis
    Foto: AFP
  • Høyesterett: Grensa i loven for cannabis er gyldig

    I november ble en kvinne tiltalt for å ha kjørt med THC, som er et rusgivende virkestoff i cannabisprodukter, i blodet.

    Når mengden THC hun hadde i blodet ble omregnet, slik grensene er satt i loven, fant man at hun hadde promille på over 0,2. Selv sa kvinnen at hun bruker cannabis medisinsk, og at det hadde gått mer enn åtte timer siden hun hadde tatt medisinen.

    Ved jevnlig bruk av cannabis skjer det en akkumulering av THC, som vil si at det mange dager etter inntak vil kunne være THC i blodet over forskriftsfastsatte grensa uten at dette påvirker kjøreferdighetene.

    Høyesterett har nå avgjort at den forskriftsfastsatte grensa for THC i blodet er gyldig. Høyesterett mener grensa som er satt er innenfor retningslinjene.

    – Hvor den nøyaktige grensa skal settes – innenfor lovens ramme – beror på et faglig og politisk skjønn som domstolene ikke kan overprøve, skriver Høyesterett.

  • Høyesterett skal vurdere cannabis-promille

    En kvinne i 40-årene ble i april dømt etter å ha fått påvist promille da hun kjørte med cannabis i blodet. Kvinnen ble først frifunnet i tingretten, men da dommen ble anket av påtalemyndigheten, ble hun dømt i Agder lagmannsrett.

    Nå skal Høyesterett avgjøre om kvinnens promille var ulovlig eller ikke, og saken blir derfor viktig for andre i lignende situasjon.

    – Denne saken har engasjert mange, sier forsvarer Frode Sulland, og viser til den fullsatte salen i Høyesterett i dag.

    Dommerne skal nå vurdere om loven om hvor mye cannabis man kan ha i blodet når man kjører bil, er for streng.

    Både forskere, aktivister, og mennesker som selv opplever seg dømt uten å ha vært påvirket, var blant dem som møtte opp.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no