Hopp til innhold

Georgia sier de tar grep for å få kandidatstatus i EU

Georgias utenriksminister Ilia Darchiashvili sier landet raskt vil ta grep for å få kandidatstatus i EU, etter at søknaden deres ble avvist i 2022.

– Vi er alle svært motiverte, og vi har som mål å oppfylle våre forpliktelser for å oppnå kandidatstatus, sier Darchiashvili fredag.

Uttalelsen kommer etter at Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna oppfordret Georgia til å gripe det hun omtaler som en «historisk mulighet» for kandidatstatus ved å følge EUs tolv anbefalinger.

Darchiashvili hevder at en «stor del» av anbefalingene fra Brussel allerede er implementert og at over 80 lovutkast er påbegynt i nasjonalforsamlingen.

Georgia ble nektet kandidatstatus i EU i juni fjor da Ukraina og Moldova fikk det, fordi EU mente landet måtte gjennomføre ytterligere reformer før de kunne bli akseptert.

Deltakerne på EU-toppmøtet i juni i fjor anerkjente imidlertid arbeidet Georgia hadde gjort og uttalte at landet vil få kandidatstatus når enkelte problemstillinger er løst.

EU har tidligere sagt at Georgia må reformere retts- og valgsystemene, forbedre pressefriheten og begrense makten til oligarker før de kan bli vurdert som medlem.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no