Hopp til innhold

Matapour ferdig med tvangsinnleggelse - tilbake i fengsel

Politiadvokat Børge Enoksen bekrefter at man vil be om fire ukers fengsel med brev og besøksforbud for terrorsiktede Zaniar Matapour i dagens fengslingsmøte. Matapour nekter fortsatt avhør.

Matapour har vært tvangsinnlagt ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, for å få sin psykiske helsetilstand vurdert av tre sakkyndige. Bakgrunnen er at han først nektet å samtykke til en prejudisiell observasjon med én ekspert.

Forsvarer Bernt Heiberg sier klienten har hatt samtaler med de sakkyndige under oppholdet i Bergen.

– Han har samarbeidet med de sakkyndige. Han ble fraktet til Bergen for observasjon, men det er avsluttet. Han er tilbake til et fengsel på Østlandet, sier politiadvokat Enoksen.

Han legger til at de sakkyndige jobber for fullt med å bli ferdige med vurderingen av Matapours tilregnelighet, men regner ikke med at det foreligger noen konklusjon før på nyåret.

Enoksen sier det ikke er noe nytt knyttet til etterlysningen av Arfan Bhatti, men vil ikke kommentere dette nærmere.

Det har nå gått fem måneder siden angrepet. På spørsmål om hva som gjenstår før det kan tas ut en tiltale, svarer Enoksen slik:

– To sentrale punkt er at vi fortsatt har en siktet i utlandet, og at vi ikke har noen forklaring fra Matapour. Det siste er en rett han har. Vårt arbeid fortsetter selv om han ikke skulle forklare seg. Det er fortsatt en høyt prioritert sak, og vi gjennomgår fortsatt alt av materiale vi har samlet inn og analyserer det.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no