Hopp til innhold

Hvit makt-aktivister arrestert nær pride-parade i USA

31 medlemmer av en hvit maktgruppe ble lørdag arrestert i Coeur d'Alene i den amerikanske delstaten Idaho. Mennen er siktet for å ha planlagt opptøyer i forbindelse med en pride-parade.

Mennene var iført finlandshetter og klær med merker fra Patriot Front. Politiet fant tegn til at gruppa planla opptøyer flere steder i sentrum av byen under Pride-paraden. I en stor varebil ble det funnet skjold og og en røykgranat.

Politiet ble gjort oppmerksom på bilen av et vitne som ringte og sa det så ut som en liten hær presset seg inn i bilen på parkeringsplassen til et motell.

TV-bilder viste mennene som knelte med hendene bundet bakpå ryggen med strips. «Ta tilbake Amerika» sto på ryggen til en av dem. De ble ført en etter en til en politibil etter at politiet fjernet maskene deres, skriver NTB.

– Det kan virke som disse folkene ikke var kommet hit for å delta i fredelig virksomhet, sa sheriff Bob Norris. Politiet hadde økt beredskapen rundt pride-paraden.

Patriot Front karakteriseres av Southern Poverty Law Center som en hvit, nasjonalistisk hatgruppe som oppsto etter den høyreradikale demonstrasjonen i Charlottesville i 2017, der en kvinnelig motdemonstrant ble drept.

Hvit makt-aktivister arrestert i Coeur d'Alene i USA
Foto: NORTH COUNTRY OFF GRID/YOUTUBE / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no