Hopp til innhold

Vondt å ha sex?

Du er ikke den eneste.

Underliv

Illustrasjonsbilde

Foto: lev dolgachov

Det å ha sex for første gang kan være smertefullt, også den andre gangen kan det være vondt. Men hva hvis det fortsetter å gjøre vondt så lenge at samleie ikke blir gjennomførbart?

– Jeg tror ikke at så mange snakker om at de sliter med smerter ved samleie, forteller sexologisk rådgiver ved Helse Finnmark, Hilde M. Kristiansen.

Hilde M. Kristiansen

Sexolog Hilde M. Kristiansen forteller at de fleste jenter vil oppleve å ha smerter ved samleie.

Foto: Privat

– Man skal liksom være litt tilgjengelig, fri og jenter i dag skal kunne kreve mer i forhold til sex og samhandling i lag med en partner.

Les også: - Sex føles som å tenne en lighter i underlivet

Å snakke åpent om pornografi og seksuell utfoldelse med flere partnere samtidig er lettere enn å ta opp kjernen til det mange sliter med.
– Jeg tror det er forbundet med mye skam og usikkerhet til det å ha smerter, forklarer Kristiansen.

Stresset underliv

Norsk ungdom blir stadig mindre opprørske. Svar fra 63 000 ungdomsskoleelever viser en hjemmekjær, edru og veltilpasset generasjon. De er til og med fornøyd med foreldrene sine. Men mange stresser seg syke.

Ungdata 2013
Foto: Faksimile NRK

Det viste rapporten «Ungdata for 2013».

De aller fleste unge er fornøyd med egen helse, og andelen fornøyde øker. Men til tross for at de fleste trives både på skolen og hjemme, viser Ungdata at mange sliter i hverdagen.

Se også: Prosjekt perfekt

Ett område gir særlig grunn til bekymring, skriver forskerne i rapporten. Et økende antall ungdommer – og da først og fremst unge jenter – rapporterer om psykiske helseplager i hverdagen.

Anders Bakken tror bruken av sosiale medier har økt stresset for de unge.

– Jeg tror mye handler om kravet om å være perfekt. Mange unge opplever et voldsomt press om å lykkes i skolesystemet. Nå er også kravet om vellykkethet utvidet til å gjelde kroppen. Kropp og utseende avbildes og studeres hele tiden i sosiale medier, sier Bakken.

Anders Bakken

Anders Bakken er forskningsleder ved NOVA som har laget ungdomsundersøkelsen.

Foto: Studio Vest

Les også: Per Fugelli til «generasjon prestasjon»: – Gi litt mer faen

Les også: Lene Wikander til «generasjon prestasjon»: – Dere er labrotter

Strebet etter perfeksjonisme kan være årsaken til at mange unge jenter sliter med smerter ved samleie.

– De aller fleste er opptatt med utseendet, å se perfekt ut og fremstille seg selv som ganske perfekt. Det i seg selv kan gjøre at man blir stresset.

– Stress gjør at muskulaturen kan knyte seg. Det kan også skje i underlivet, så mange jenter kan gå med stresset muskulatur nedentil, forklarer Kristiansen.

Seksualitet

Jenter og gutter er i ung alder av opptatt av sex, men mange er kanskje ikke like obs på smerter ved seksuell samhandling. Kristiansen drar derfor opp begrepet «seksualitet».

– Jeg synes de skal være mer opptatt av seksualitet. Det handler mye mer om nærhet, ømhet, godhet og ikke nødvendigvis om samleie, forklarer Kristiansen.
– Hadde flere vært mer opptatt av det store begrepet «seksualitet», så hadde det kanskje vært til mer hjelp.

Oppsøk fastlege

De fleste jenter vil oppleve å ha smerter ved samleie.

– Når de skal debutere seksuelt kan mange oppleve at det gjør litt vondt. Også er det noen som vil slite med det her gjennom mange år fordi man ikke får bukt med de smertene de opplevde første, andre eller tredje gang de hadde sex i lag med en partner, forteller Kristiansen.

Smerte

Sexolog Kristiansen oppfordrer jenter og gutter til å være mer modig og tørre å snakke om smerter ved samleie.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Smerter i underlivet bør kartlegges for å finne ut hva som kan være årsaken.

– Aller først så er det alltid fastlegen som på en måte har et faglig ansvar for å påse at de har det bra og de ikke går rundt med smerter. Smerter kan komme fra underliggende symptomer og bør derfor kartlegges for å finne ut hva som kan være årsaken.

Kristiansen har også en oppfordring til jenter og gutter.

– Vær mer modig med å snakke om deg selv og tør å ta opp temaet når du har smerter.

– Men jeg synes at både gutter og jenter bør bli mer informert og få bedre kjennskap til egen anatomi. Hvordan er det kroppen virker? Og ikke minst hvordan kjønnsorganene skal virke, avslutter Hilde M. Kristiansen.