Feirende går de over 2000 kilometer

Hvis du skulle gått Norge på langs, hva ville du tatt med? Det svarer disse guttene på, som snart når Nordkapp.

norge på langs
Foto: Privat

– Folk innbiller seg kanskje mer at man skal være i naturen for seg selv, men alt i alt er det menneskene som har satt inntrykk på oss, sier Robert Sellæg.

Når han og kompisen Marius Rognstad fullførte utdanningene ville de gjøre noe ekstraordinært for å feire – og endte opp med å gå Norge på langs!

– Vi var nettopp ferdig utdannede begge to, og ville gjøre noe stort ut av det. Da endte vi opp med å gå Norge på langs, forteller Robert.

– Det er jo den råeste turen vi har vært på! Legger Marius til.

humøret på topp

Humøret er på topp!

Foto: Privat

Lei av hverandre

I over 3 måneder har de gått fra Lindesnes mot Nordkapp, og tidligere denne uka nådde de Kautokeino. Når man har gått i 100 dager sammen så kan man fort bli lei hverandre, noe de har fått kjenne på.

– Når man har vært så lenge på tur så går man ikke å snakker med hverandre hele tiden, forteller Robert.

– Det går man rett og slett lei av, sier Marius.

– Så nå er vi rett og slett nødt til å skynde oss til mål før det blir helt tomt her, spøker Marius.

De kan også fortelle at humøret har veldig mye å si med matinntaket.

– Om vi har spist lite og har gått langt så blir vi fort irritable, ikke på grunn av den andre personen, men det er jo den det går ut over. Det er jo ikke så mange andre det kan gå ut over, ler Marius.

Lite dusjing

Og under en slik tur blir det lite dusjing. De fikk satt ny rekord på hvor lenge han har vært uten dusj – 45 dager!

– Vi tenkte at nå har vi klart en måned, da har vi klart det også! Men så var det ikke dusjer tilgjengelig før 15 dager etter det igjen, forteller Robert.

– Men det var slik at på dag nummer 2 etter man hadde dusjet så følte man seg verre enn på dag 44. Man blir vant til det, og folk ble overrasket når de fikk vite at det var så lenge siden vi hadde dusjet! Om vi ikke så alt for freshe ut, så luktet vi ikke så alt for ille da, forteller Marius.

Tar pause på turen

Pauser er viktige.

Foto: Privat

Møter nye folk

Guttene har valgt å gå den mest «vanlige» ruta når man går Norge på langs, og da må man også gjennom Sverige og Finland. Den plassen de har likt seg best i til nå er i Sverige.

– Du går gjennom samiske plasser, du kommer til mange turisthytter og du treffer på veldig mange mennesker, og turfolk er jo veldig glad i å prate med andre turfolk. Du treffer veldig mange fine mennesker. Det er kanskje menneskene fra turen vi setter mest pris på, sier Marius.

Skriver dagbok

De skriver en dagbok om deres opplevelser, hvem de møter og hvem de skal sende postkort til når de kommer seg hjem igjen. Og selv om de enda ikke har nådd i mål så føler de begge to at de har vokst på seg selv.

– Når jeg snakker med folk hjemme, så sier de at de merker at vi ikke er de samme menneskene som når vi dro hjemmefra, forteller Robert.

– Man lærer rett og slett å verdsette ting. Man tenker mye og blir litt mer reflektert, man får ting på litt mer avstand, forteller Marius.

– Man lærer virkelig å sette pris på helt vanlige ting der hjemme. Varmtvann for eksempel, legger Robert til.

Ta med deg gameboy!

Og om guttene skulle anbefale 3 ting man skulle hatt med seg på en slik tur, for uten om klær og mat, så ville det vært disse tre:

– Gameboy color – da har man noe å gjøre når man ligger i teltet på kvelden, er de begge enig i.

– Sjela mi ligger i termokoppen, forteller Marius. Da holder drikken seg varm lenge!

– Også må man nesten ha fiskestang, legger Robert til. Da får man både mat og gode opplevelser!

  • Følg reiseruten her.