Hopp til innhold

XXL: – Vi må ha på plass en langsiktig finansiering i løpet av første kvartal

Sportsgiganten varslet at de står i fare for å bryte vilkårene for lån da selskapet la frem tall for fjerde kvartal. Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Chevreux tror det vil bli vanskelig for XXL å hente seg inn.

XXL

XXL undersøker nå alternativer for langsiktige kilder til finansiering.

Foto: Mette Finborud Børresen / NRK

– Vi må ha på plass en langsiktig finansiering i løpet av første kvartal, i hvertfall før første kvartal presenteres, sier fungerende XXL-sjef Tolle Grøterud til NRK.

XXL varslet i kvartalsrapporten som ble lagt fram fredag morgen, at de står i fare for å bryte villkårene for lån ved slutten av av første kvartal i år. Selskape undersøker nå alternativer for langsiktige kilder til finansiering.

Aksjen stupte 20 prosent på børs etter at stortskjeden la frem dårlige kvartalsresultater, hvor et skuffende januarsalg var særlig det som skuffet markedene.

Det har vært en tøff vinter for sportsbransjen. Sportskjeden Gresvig meldte oppbud i forrige uke, og XXL har slitt med store varelager i et tøft marked.

– Resultatene i fjerde kvartal 2019 er skuffende, og XXL fortsatte å taper andeler i et vanskelig marked inn sportsvarehandel, heter det i kvartalsrapporten.

Resultatet før skatt i fjorårets tre siste måneder endte på minus 460 millioner kroner. Driftsresultatet endte på minus 412 millioner kroner.

Samtidig falt omsetningen i fjerde kvartal med 10 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Tynges av dårlig vintersalg

I januar falt omsetningen med 22 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, ned til 600 millioner kroner.

Resultatet er påvirket av at sportskjeden gjør ekstraordninære nedskrivninger på 385 millioner kroner. Det gjør at varelageret er verdtsatt til 2,8 milliarder, mot 3,2 milliarder i utgangen av 2018.

Nå skal varelageret ned og XXL varsler et snarlig salg i de store markedene.

Analytiker Markus Borge Heiberg i Kepler Chevreux tror en salgsnedgang på over 20 prosent i januar vil gjøre det vanskelig for selskapet å hente seg inn.

– Topplinjen må ta seg opp, og det kan man jo håpe på at den gjør etterhvert som vår og sommerprodukter begynner å selge. Det er jo en mulighet, men dette blir veldig, veldig tight.

Det avhenger ifølge Heiberg av to ting:

  • Hvor mye varer de klarer å bygge ned.
  • Hva slags margin de klarer å få på de produktene.

– Sånn som det ser ut nå så blir det helt på håret.

Les også:

Tror Gresvig ble rammet av den «perfekte stormen»

Sportskjeden Gresvig er konkurs

– Definitivt en skvis

Heiberg mener sportskjeden nå står i en spagat mellom både å skulle bygge ned varelageret, og samtidig klare å holde marginene oppe.

– Dette er jo det store problemet for en retailer, sier han.

Han peker på at sportskjeden gjennom 2018 så at de hadde fått for høye varelagre, og begynte å bygge det ned.

– Gjennom 2019 så har man bygget opp igjen lager, men da med en noe høyere margin. Men så har omsetningsvolumet falt betraktelig, både på grunn av høyere priser, men også fordi markedet har vært noe tregere, så nå er man jo i en situasjon hvor man er i en skvis der man nesten må velge lønnsomhet mot da å få ned varelager.

Han mener å kjøpe inn lite varer også vil bli et problem.

– Det gjør at varelageret som XXL nå selger er av lavere kvalitet, fordi man ikke kjøper inn nye produkter. Da er det jo vanskeligere å få opp topplinjen. Dette er definitivt en skvis, sier han.

To kilder til finansiering

XXL sier nå at de må ha på plass en langsiktig finansiering i løpet av første kvartal. Heiberg påpeker at det er to kilder til finansiering:

– Det er enten gjeld eller egenkapital. Det går jo alltid an å se for seg løsninger der man samarbeider tettere med leverandører. Sånn som det har vært nå har XXL gjerne kjøpt mye varer på forkudd, og det er mye av grunnen til at XXL har fått veldig gode innkjøpsbetingelser.

Når man er villig til å kjøpe mye og ta på seg risiko, har leverandørene også vært villige til å gi en lavere pris.

– Men det gjør jo at XXL også binder mer kapital i varelager. Så en måte å finansiere XXL mer bærekraftig er jo å holde mindre varelager. Det er jo en side av saken, det andre er rett og slett å ha mindre gjeld, hente mer egenkapital.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger