Hopp til innhold

Voldtekt, trusler og ran: Tre tenåringsbrødre tiltalt for nærmere 30 straffbare forhold

Tre unge brødre er involvert i tre rettssaker denne vinteren, tiltalt for flere voldtekter, grove knivran av jevnaldrende og trusler mot politimenn. Nå vil påtalemyndigheten dømme dem til fengsel, på tross av deres unge alder.

Voldsløkka barnehage

ÅSTED: Den yngste av de tre brødrene, 16-åringen, erkjenner å ha voldtatt en mindreårig jente (14 år gammel) ved en barnehage i Oslo i desember 2017. Han var selv bare 15 år på gjerningstidspunktet. Jenta skal ha blitt truet med kniv under overgrepet, ifølge tiltalen i saken som ble behandlet i retten denne uken.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Brødrene har gitt Oslo-politiet og påtalemyndigheten mye arbeid den siste tiden.

Totalt er de tre brødrene på 19, 17 og 16 år tiltalt for nærmere 30 straffbare forhold begått høsten og vinteren 2017:

  • De to siste ukene har de to eldste brødrene sittet i Oslo tingrett, tiltalt for blant annet voldtekt av en da 15 år gammel jente, samt trusler mot hennes jevnaldrende kamerat. Brødrene var 18 og 16 år da voldtekten skjedde, ifølge tiltalen.
  • I nabosalen har en yngre bror sittet tiltalt for voldtekt og trusler mot en da 14 år gammel jente. Han var 15 år da overgrepet skal ha skjedd.
  • I februar må de to yngste brødrene igjen møte i retten, tiltalt for en rekke ran begått sommeren og høsten 2017.

Brødrene nekter straffskyld for de mest alvorlige punktene i tiltalene.

Ber om sju og fire år i fengsel

I straffelovens paragraf 33 heter det at fengselsstraff kun kan idømmes lovbrytere under 18 år når det er «særlig påkrevet». Fengsel mot mindreårige er derfor svært uvanlig.

Reidar Bruusgaard

Statsadvokat Reidar Bruusgaard.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

I 2014 ble ungdomsstraff innført i Norge. Ordningen skulle være redningen for notorisk kriminell ungdom i Norge mellom 15 og 18 år: Ved å se og følge opp ungdommen med en ungdomsplan skulle nye straffbare handlinger unngås.

Tall fra Konfliktrådet tyder imidlertid på at få ungdommer klarer å gjennomføre planene.

Reidar Bruusgaard, statsadvokat ved Riksadvokatembetet, er aktor i saken mot 19-åringen og 17-åringen. Fredag brukte han sin avsluttende prosedyre i Oslo tingrett til å be om at 19-åringen straffes med syv års ubetinget fengsel.

Bruusgaard la samtidig ned påstand om at 17-åringen dømmes til fire år i fengsel, der tre år gjøres betinget (se faktaboks).

Bruusgaard sier alternative straffereaksjoner, som ungdomsstraff og samfunnsstraff har blitt grundig vurdert mot de to brødrene. Alvorlighetsgraden og de tiltaltes antatte evne og vilje til å følge opp en ungdomsstraff, gjør de likevel nødvendig å kreve ubetinget fengsel.

– Vi har en grunnleggende positiv tro på ungdomsstraff, men likevel er det slik at det ikke er realistisk i enkelte tilfeller, sier Bruusgaard.

Lilleborg skole i Oslo

ÅSTED: De to eldste brødrene (19 og 17 år gamle) er blant annet tiltalt for en voldtekt på Lilleborg skole en søndag i oktober 2017. Den eldste broren skal ha gjennomført voldtekten, mens den yngste broren truet jenta og et vitne med kniv, ifølge tiltalen. Hendelsen skjedde etter skoletid, verken tiltalte eller fornærmede er elever ved skolen.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Tvunget til å se å voldtekt

Den mest alvorlige hendelsen de to eldste brødrene er tiltalt for, skjedde søndag 22. oktober i fjor.

Da traff brødrene en mindreårig gutt og jente i Oslo, rundt klokken 18.00 på kvelden.

Ifølge tiltalen skal den eldste broren ha truet jenta med kniv, mens han forgrep seg på henne. Påtalemyndigheten mener han samarbeidet med sin yngre bror, som ifølge tiltalen holdt en kniv mot halsen til gutten.

De tiltalte brødrene skal blant annet ha truet med å «stabbe» jenta, eller «kutte over halsen hennes», om hun prøvde å motsette seg voldtekten.

Brødrene truet med å drepe gutten og jenta dersom de gikk til politiet, ifølge tiltalen.

Tiltale: Ny kriminalitet etter løslatelse

Brødreparet på 17 og 19 år ble pågrepet 27. oktober i fjor, og fengslet dagen etter. På grunn av de tiltaltes unge alder, satte retten fengslingsperioden til én uke.

Nesten umiddelbart etter løslatelse skal den eldste broren ha begått ny kriminalitet, ifølge tiltalen.

22. november skal han ha forsøkt å true seg til seksuell omgang med en jente ved å utøve vold mot henne.

Forsøket mislyktes, siden fornærmede gjorde motstand og fikk varslet forbipasserende, ifølge tiltalen. Samme dag skal storebroren ha blottet seg for to kvinner. Han er også tiltalt for trusler mot flere politibetjenter i forbindelse med pågripelsen.

– Pekt ut feilaktig

Advokat Håvard Flatland forsvarer den eldste broren. Han sier hans klient nekter straffskyld for de mest alvorlige punktene i tiltalen. 19-åringen erkjenner å ha truet to politibetjenter og å ha båret kniv på offentlig sted.

Advokat Andreas Nyhaug representerer 17-åringen. Nyhaug sier hans klient nekter straffskyld, og mener ha blitt pekt ut feilaktig av politiet.

Andreas Nyhaug

Advokat Andreas Nyhaug mener hans klient er feilaktig pekt ut i saken.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

– Jeg mener i denne saken, helt oppriktig, at påtalemyndigheten har tatt ut tiltale mot feil person. Basert på det de fornærmede har sagt i denne saken, så kan man utelukke min klient som mulig gjerningsperson, sier Nyhaug.

Han ønsker ikke å peke direkte på hvem han mener er riktig gjerningsperson, men sier det i hans avsluttende prosedyre, som ble holdt fredag, fremgår indirekte hvem han sikter til.

Dom i saken mot 17-åringen og 19-åringen faller ved månedsskiftet.

Yngre bror i nabosalen

13. november, omtrent parallelt ned saken nevnt over, startet en annen rettssak i Oslo tingrett.

På tiltalebenken satt en 16 år gammel gutt, lillebroren til de to i nabosalen. Gutten er tiltalt for å ha voldtatt en 14 år gammel jente i en barnehage i Oslo 8. desember i fjor. Han var selv bare 15 år da overgrepet skjedde.

Trine Rjukan

Bistandsadvokat Trine Rjukan sier hennes klient har opplevd har slitt psykisk etter å ha blitt voldtatt av den nå 16 år gamle gutten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Ifølge tiltalen skal jenta også ha blitt truet med kniv av en ikke-identifisert tredjeperson med finlandshette.

Jentas bistandsadvokat Trine Rjukan sier hennes klient har slitt psykisk som følge av hendelsen.

– Dette har selvsagt vært en svært stor belastning for henne. Det er åpenbart at hun har tatt psykisk skade av forholdene som tiltalen omfatter, sier Rjukan.

Alexander Greaker Rydberg

Advokat Alexander Greaker Rydberg representerer den yngste av brødrene. Hans klient erkjenner straffskyld for voldtekt.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

16-åringen erkjente straffskyld i retten.

– Han var lei seg for det som hadde skjedd, og beklaget seg overfor offerets mor da hun vitnet i retten på vegne av datteren, sier 16-åringens forsvarer, Alexander Rydberg Greaker.

Han forteller at han la ned påstand om samfunnsstraff, subsidiært ungdomsstraff, på grunn av tiltaltes unge alder og sakens spesielle omstendigheter. Greaker vil av hensyn til sin unge klient ikke kommentere disse omstendighetene nærmere.

«Samfunnsvern»

Aktor i saken, statsadvokat Torunn Gran, mener imidlertid at den nå 16 år gamle gutten må dømmes nøyaktig like strengt som 17-åringen i nabosalen. Fire års fengsel, hvorav tre år gjøres betinget.

– Unge mennesker blir ofte idømt ungdomsstraff eller samfunnsstraff, men ved svært alvorlige forbrytelser har domstolene gitt anledning til å gå vekk fra det utgangspunktet, sier Gran.

Hun viser til at Høyesterett har sagt at alvorlige seksualforbrytelser kan åpne for å dømme mindreårige med fengsel.

Aktor Torunn Gran

Statsadvokat Torunn Gran mener 16-åringen bør dømmes til fire år i fengsel, der tre år gjøres betinget.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

«Fuck politiet»

I februar må også 16-åringen igjen møte i retten, sammen med sin ett år eldre bror, tiltalt for en rekke ran av jevnaldrende i Oslo. På tiltalebenken sitter totalt seks unge gutter, alle enten 16 eller 17 år gamle.

Guttegjengen er til sammen tiltalt for syv ran av jevnaldrende gutter i Frognerparken, på Majorstua og på Slemdal i Oslo i perioden 5. juli til 13. oktober i fjor.

Ifølge tiltalen skal gjengen ha ranet med seg blant mobiltelefoner, klokker og jakker. 4 av ranene betegnes som grove, fordi de tiltalte skal ha truet med eller vold om ikke ofrene ga fra seg verdisaker.

Ifølge tiltalen skal den 16 år gamle broren ha skreket «fuck politiet» og «shut the fuck up» til politiet i avhør på politihuset i Oslo i september i fjor.

Advokat Greaker sier hans klient, 16-åringen, nekter straffskyld for ranene. Advokat Nyhaug sier 17-åringen ennå ikke har tatt stilling til saken.

Oslo politihus på Grønland

«FUCK POLITIET»: Den yngste broren skal ha ropt ukvemsord til politiet i avhør i september i fjor.

Foto: Olav Juven / NRK

AKTUELT NÅ