Hopp til innhold

Viser styrevervene dine via telefonkatalogen

Telefonkatalogen på nettet lenker nå til hvilke styreverv og forretningsforbindelser du har. Datatilsynet følger utviklingen med argusøyne.

Telefonkatalogen.no

Nummeropplysningstjenestene 1881.no og Telefonkatalogen.no nøyer seg ikke lengre med å fortelle hvor du bor og hva telefonnummeret ditt er.

Nå legger de også ut lenke til informasjon om dine roller i næringslivet og hvilke forbindelser du har.

Telefonkatalogen.no legger ut lenke til Proff.no dersom du er oppført med spesielle roller eller forbindelser i registeret. Proff.no er et nettsted som samler dybdeinformasjon om norske bedrifter og enkeltpersoner i næringslivet. Begge nettstedene er eid av Eniro.

- Følger utviklingen tett

Datatilsynet er godt kjent med at privatpersoners næringslivsroller ligger tilgjengelig via ulike telefonkatalogleverandører.

- Vi følger denne utviklingen tett, og tar dette nye tilbudet til etterretning, sier informasjonsrådgiver Trude Talberg-Furulund i Datatilsynet.

At flere og flere personopplysninger blir lett tilgjengelig på ett og samme sted på nettet er ikke en utvikling Datatilsynet jubler over.

- Jo flere personlige opplysninger som kommer i telefonkatalogen på nettet, desto mer helhetlig bilde kan folk enkelt skaffe seg rundt en person, og det er en problemstilling vi er opptatt av, sier hun.

Hun sier likevel at opplysningene det lenkes til fra Telefonkatalogen.no er juridisk informasjon, og at dette faller utenfor personopplysningsloven.

- Dette er offentlig informasjon

Bård Hammervold, Eniro

Kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i Eniro sier at det nye tilbudet deres er en del av nettutviklingen.

Opplysningene på Proff.no er blant annet informasjon om offentlige verv i et AS eller ASA. Brønnøysundregisteret er en av flere kilder som benyttes.

Kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold i Eniro sier at de lenker til Proff.no fra Telefonkatalogen.no fordi de ulike tjenestene deres gror mer og mer sammen.

- Å kunne tilby flere typer søk under personsøk, deriblant næringslivsroller, er en del av utviklingen. Dette er offentlig informasjon, og vi er i en konkurransesituasjon hvor også andre aktører tilbyr slik informasjon i sine søk, sier han.

Frykter ikke nytt opprør

I forrige måned innførte Eniro et system hvor alle kunne se bursdagen din på Telefonkatalogen.no, men etter sterke reaksjoner fra publikum valgte de å trekke tjenesten etter et par dager .

- Frykter dere ikke et lignende opprør?

- Vi har vurdert dette opp mot den reaksjonen vi fikk da vi la ut fødselsdager på nettet. Men vi har ikke fått noen reaksjoner i denne saken. Dette er en utvikling i offentligheten som vi alle sammen er en del av, sier Hammervold.

AKTUELT NÅ