Hopp til innhold

Dropper fødselsdatoer på nettet

Etter massivt press fra publikum blir fødselsdatoene fjernet fra telefonkatalogen.no.

Telefonkatalogen.no (Skjermdump)

NRK omtalte mandag at Eniro har lagt ut fødselsdagen til alle på telefonkatalogen.no.

Dette gjorde de uten å innhente samtykke fra alle de millioner nordmenn som dermed fikk fødselsdatoen lett tilgjengelig på nettet.

Skapte storm

- Dette har de lov til å gjøre selv om det oppleves som irriterende og krenkende for folk flest, sa informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra, og informerte om telefonstorm i sakens anledning.

Også i NRK.nos debattforum har det vært svært høyt temperatur rundt Eniros avgjørelse.

Fjerner opplysninger

Men i formiddag har Eniro begynt å fjerne fødselsdatoen fra telefonkatalogen.no.

- Jeg bekrefter at vi lytter til folkets dom, at de selv vil bestemme om fødselsdatoen selv, sier Eniros kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold til VG Nett .

- Vi vurderer det løpende og er ydmyke i forhold til det brukerne ønsker, sier han, og opplyser at de har fått «noen tusen» henvendelser i saken.

Oppfordrer til politianmeldelse

Noe av kritikken mot å legge ut bursdagene har vært at det gjør det lettere å bruke opplysningene for å misbruke andres identitet.

Til dette sier Hammervold at informasjonsteknologi åpner for misbruk, og at de som ønsker å skaffe seg annen persons identitet vil klare det selv om informasjonen ikke ligger på telefonkatalogen.no.

- Men det er like fullt å anse som en straffbar, kriminell handling. Vi vil oppfordre alle som har mistanke om at deres ID har blitt misbrukt som følge av at fødselsdagen har blitt publisert på Telefonkatalogen, om å politianmelde forholdet, sier Hammervold.

AKTUELT NÅ