Hopp til innhold

Ville ha færre byråkrater, ansetter flere

Før valget i fjor var Høyre bekymret over at det statlige byråkratiet este ut. Til tross for det blir det ansatt flere og flere byråkrater, selv statsministeren har økt staben.

Jan Tore Sanner

Moderniseringsminister Jan Tore Sanner ønsker å minske byråkratiet i staten, men siden han tiltrådte som minister har antall ansatte i statsforvaltningen økt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi ser en byråkratisering i staten som gjør at oppgavene stopper opp, sa Høyres Jan Tore Sanner til NRK for to år siden.

Men like vel har det blitt ansatt enda flere ved statlige kontorer. Fra mars 2013 til mars 2014 økte antall ansatte i statsforvaltningen med 3296 personer, viser tall fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Selv ved statsministerens kontor har det vært en økning, om enn ikke så stor. For to år siden telte den 77 ansatte, i dag har 78 personer sitt daglige virke der.

– Det viktigste for meg er forenkling

I dag er Jan Tore Sanner moderniseringsminister og skal fornye offentlig sektor.

– Det ville være dønn useriøst å kreve at vi skulle ha nedbemannet fra januar 2014 til mars. Nå har vi startet et viktig forenklingsarbeid, avbyråkratisering og fjerner unødvendige lover og regler, sier han.

– Betyr det at tallene kommer til å se annerledes ut i 2015?

– Jeg er opptatt av at våre ansatte i staten skal løse flere oppgaver. Detfor er det viktigste for meg å sørge for forenkling og at de ansatte skal kunne løse flere oppgaver. Vår ambisjon er å avbyråkratisere og gjøre ting enklere, sier han.

Han syns ikke det er noe å rope et stort varsko over at antallet ved statsministerens kontor har økt med én og viser til at man der har fått flere nye oppgaver.

– Langt mellom liv og lære

Nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, mener derimot at Sanner ikke klarer å leve opp til egne løfter.

– Dette viser at det er langt mellom liv og lære på høyresiden, sier Pedersen.

– Høyre og Fremskrittspartiet har i opposisjon snakket om at det er altfor mange byråkrater og offentlig ansatte her i landet, men når de kommer i posisjon ser vi at det motsatte skjer. Det blir flere byråkrater.

AKTUELT NÅ