NRK Meny
Normal

Storberget venter med granskingskommisjon

Justisminister Knut Storberget ga klar beskjed om at han vil ha klarhet i årsaken til den tragiske ulykken i Fjelltunvegen da han besøkte Ålesund torsdag kveld.

Knut Storberget

BESØKTE ÅLESUND: Justisminister Knut Storberget fikk i dag se den sammenraste boligblokka.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Likevel vil han vente en stund med eventuelt å oppnevne en egen granskingskommisjon.

- Jeg tror mange nå skjønner at det er viktig å berge mennesker, og få avgrenset skadene før vi oppnevner utvalg for å finne årsaksforholdet, men det skal gjøres, sier Knut Storberget.

- Vi må til bunns i årsaksforholdet når så alvorlige ting skjer, men formen på undersøkelsene har vi ikke bestemt oss for, sa Storberget utenfor ruinene av den sammenraste blokka.

Han sier han har vært i dialog med ledelsen i Ålesund kommune for å finne en best mulig egnet måte for å komme til bunns i årsaken til at ulykken kunne skje.

Mange sterke inntrykk

Slik beskriver han møtet med ødeleggelsene i Ålesund:

- Sterke inntrykk. Mange mennesker har mistet det de har mest trygghet rundt, nemlig sitt eget hjem. Så det har vært sterke møter vi har hatt med de menneskene, men også sterke møter med de som står midt i og prøver å hjelpe, sier Storberget.

Han berømmer kommunen, politi, brannvesenet, Forsvaret, Sivilforsvaret, Røde Kors og mange andre for innsatsen de har gjort etter at katastrofen rammet Ålesund.

- Disse har vist at Norge har gode evner til å stå på i kriser. Heldigvis, sier justisminsteren.

Denne typen katastrofer opptrer svært sjelden i Norge, men justisminsteren vil ikke vurdere i dag om vi er godt nok rustet mot hendelser som dett, sier han, og legger til:

- Jeg og regjeringen blir beroliget av tilbakemeldingene vi får fra folk og av kommunen om at man har klart å møte folks behov i en veldig vanskelig situasjon. Det er godt å høre, sier Storberget.

- Andre viktigere ting

Storberget sier at han ikke anser det som passivt å vente med en
mulig granskingskommisjon.

- Akkurat nå er det andre forhold som er viktig å rydde opp i.
Fem er savnet. Mange har mistet sitt eget hjem. Her er det gjort
en stor innsats av alle. Hele Ålesund har stilt opp. Så får vi
finne formen på undersøkelsene som må gjøres etter hvert, sier
justisministeren.

Vil ha skredetat

Regjeringen varslet torsdag en rekke nye tiltak for å hindre lignende ulykker i fremtiden. Regjeringen vil blant annet opprette en nasjonal skredetat som skal bidra til kartlegging og sikring av rasutsatte områder.

– Spørsmålet om organisering av dette arbeidet har vært omdiskutert i mange år. Flere departementer har hatt fliker av ansvar, men klimautfordringene og økt press på utbygging gjør problemstillingene mer akutte. Derfor er det nødvendig å ta tak i dette nå, sier olje- og energiminister Åslaug Haga til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger