Hopp til innhold

Vil tvinge flyktninger ut i jobb

Danmark halverer pengestøtten til tusenvis av flyktninger fra i morgen, i et forsøk på at presse dem ut i jobb. Målet er å gjøre det mindre attraktivt å bli gående hjemme.

En stor gruppe flyktninger og migranter går fra Rødy

Migranter og flyktninger strømmet inn i Danmark i fjor høst før landet innførte grensekontroll. Danskene vil nå halvere den offentlige støtten til dem som har fått opphold for å tvinge flere ut i jobb.

Foto: Bax Lindhardt / NTB scanpix

dansk flygtningehjæp frykter fattigdom

Lone Tinor-Centi i Dansk Flygtninghjælp frykter at flere barn nå vil vokse opp i fattigdom.

Foto: Dansk Flygtningehjælp

– Barn kommer til å vokse opp i fattigdom, sier Lone Tinor-Centi i Dansk Flygtningehjælp om de nye reglene for støtte som innføres i Danmark i morgen.

Da nærmest halveres introduksjonsstøtten for flyktninger som har fått opphold i landet.

Må leve for minimum uten jobb

Dem som fikk opphold etter 1. september i fjor lever allerede på lav offentlig støtte, men fra i morgen vil alle som har vært i landet mindre enn sju av de siste åtte årene få kuttet den offentlige bistanden.

Fra neste år vil over 45.000 personer leve for et minimum hvis de ikke får jobb, ifølge tall fra regjeringen. Regner man med barn og ektefelle gjelder det inntil dobbelt så mange, ifølge en analyse fra tenketanken Kreka.

Familier får nærmest halvert støtten fra dagens 29.000 danske kroner pr. familie til rundt 15.000 kroner.

For en enslig flyktning er støtten på under 6000 kroner i måneden.

– Man skal ikke forbli passiv på en offentlig ytelse. Og, ærlig talt, har man vært i Danmark i fem år så er det på tide å komme ut i jobb, sa utlendingsminister Inger Støjberg til dansk TV da asylinnstrammingene ble vedtatt i fjor.

Frykter fattige barn

Pengene skal dekke husleie, mat og andre utgifter. Dansk Flygtninghjælp tror det blir vanskelig.

– Lavere offentlig støtte vil gjøre det vanskeligere for familien å få hverdagen til å henge sammen, mener Tinor-Centi.

Leder for den danske socialrådgivningsforening, Majbrit Berlau, mener mange ikke vil ha råd til å betale husleie eller medisiner:

– Det et dårlig politisk redskap. Hvis målet er å få flere ut i jobb burde man heller sikre dem en plass i arbeidsmarkedet ved å satse på bedre språkopplæring og kompetansevurderinger, sier hun.

barn i flyktningefamilier kan be om støtte til fritidsaktiviteter

Flyktningfamilier som har fått opphold vil ikke ha råd til å sende barna på fotball eller speideren, frykter Dansk Flygtningehjælp. De har derfor opprettet et fond der familiene kan søke om å få dekket utgifter til fritidsaktiviteter.

Foto: Dansk Flygtningehjælp

Håper på flere i jobb

Men målet med innstrammingene er å øke forskjellen mellom lønn og integreringsstøtte.

– Det er ikke så stor gevinst ved å arbeide nå, sier økonomiprofessor Torben Andersen ved universitetet i Århus. Han ser likevel en slagside når støtten blir kuttet:

Flyktninger fra Somalia

Mange av dem som får innvilget asyl i Danmark blir gående på pengestøtte i flere år, og det er dem som nå skal tvinges til å søke jobb.

Foto: Polfoto / NTB scanpix

– Noen får jobb og får bedre. De som står igjen vil få det dårligere. Det er avveining mellom å motivere til å arbeide og den sosial situasjonen, sier han.

En tilsvarende ordning har blitt utprøvd ut i Danmark før. Den fikk noen flere ikke-vestlige innvandrere ut i arbeid, men først og fremst enslige menn.

Den norske regjeringen har ingen planer om å gjøre som Danmark, men holder støtten på rundt 30 000 kroner i måneden for en familie i inntil to år.

AKTUELT NÅ