Etter knappe fem ukers forhandlinger er den danske regjeringen, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisajsonene enige om en avtale.
Avtalen åpner for at arbeidsgivere kan ansette flyktninger for 49 kroner timen.
Målet er å få flest mulig nyankomne flyktninger inn på arbeidsmarkedet, skriver Politiken.
– Dette er meget verdifullt for Danmark, sier arbeidsminister Jørn Neergaard Larsen (V).
- Les mer:
- Les mer:
Lønn på 49 til 120 kroner
Den lave lønnen er del av en ny lærlingeordning for nyankomne, der flyktninger kan ansettes i to år med lærlinglønn. Lønnen ligger på mellom 49 og 120 kroner timen. 20 uker skal brukes på utdannelse og kvalifiseringsprogram.
Slik håper Danmark å få bukt med problemet med at bare hver tredje flyktning er i arbeid tre år etter å ha fått innvilget asylsøknaden.
I Norge er 40 prosent av flyktningene arbeidsledige etter fem år.
Norsk LO: – Sosial dumping
Her til lands har likevel forslag om å gi flyktninger lavere lønn, blitt møtt med skepsis.
SOSIAL DUMPING: Det mener LO-sekretær Trude Tinnlund om å sette ned lønninger for flyktninger.
Foto: Inger Johanne Stenberg / NRKPå Sørlandet har en tidligere NAV-sjef tatt til orde for at slike forslag må diskuteres. LO har på sin side kalt forslaget for sosial dumping.
– Det er å utnytte mennesker. Å gi lavere lønn vil bety å lage et A, B- og C-lag i arbeidlivet. Man vil få en underklasse, har LO-sekretær Trude Tinnlund sagt til NRK.
LO og NHO har i stedet foreslått å innføre en ordning der bedrifter som ansetter flyktninger får et lønnstilskudd på 75 kroner i timen i maksimalt ett år.
- Les mer:
- Les mer:
Dansk LO: – Veldig stolt
Fagbevegelsen i Danmark har tidligere vært bekymret over at lavere lønninger for flyktninger skulle skyve dansker lenger bakover i arbeidsledighetskøen.
Den nye modellen er imidlertid danske LO enig i, fordi den inneholder et element av utdannelse.
– Den danske modellen har nok en gang vist seg å virke. Jeg er veldig stolt over at vi sammen kan søke løsninger for Danmark, sier LO-leder Lizette Risgaard til Politiken.
Men økonomer og liberale tenketanker tviler på at den nye avtalen vil få mange i jobb.
Nettopp utdannelsesbiten, der flyktningen er borte fra jobb i 20 uker, kan gjøre at arbeidsgivere vegrer seg, sier økonomer og eksperter til Politiken.
- Les mer: