Vil tvinge flere kvinner inn i lokalpolitikken

I fremtiden kan det bli påbudt å ha annenhver mann og kvinne på norske stemmesedler.

Stemmeseddel og stemmeurne

Skal vi i fremtiden ha stemmesedler med annenhver mann og kvinne på listene?

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete vil ha flere kvinner inn i lokalpolitikken.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Kommunal- og regionalminister Navarsete er ikke fornøyd med kvinneandelen i landets kommunestyrer. Kun 38 prosent av de folkevalgte i Kommune-Norge er kvinner. Nå vil hun øke andelen.

– Jeg tror det er på tide å diskutere hvordan partienes lister er satt opp. Er det for skeivt fordelt mellom menn og kvinner må vi se på det, sier Liv Signe Navarsete (Sp).

Derfor vil statsråden nå se på muligheten for å tvinge frem et krav om annenhver mann og kvinne på stemmesedlene ved lokalvalg i fremtiden.

Menn, menn og menn

Et ikke ukjent faktum er det at menn oftere enn kvinner får kumuleringene ved valg. Derfor må også vi velgere være vårt ansvar bevisst, mener ministeren.

Hun tror at mange kvinner i dag heller vil prioriterer familie og fritid, og ser at politikk kan være tøft. Men Navarsete vil nå legge til rette for at enda flere kvinner i fremtiden ønsker å stille til politiske verv.

Nå vil hun gå i dialog med de andre partiene for å høre hva de tenker om saken.

– Ja, takk

Ingvild Reymert

Bystyrerepresentant Ingvild Reymert hos SV i Oslo ønsker tiltaket om annenhver mann og kvinne på stemmeseddelen velkommen

Foto: NRK

Bystyrerepresentant Ingvild Reymert i Oslo SV ønsker tiltaket velkommen. Partiet hennes har menn i mindretall. 51 prosent er kvinner lokalt.

– Jeg mener dette er en god idé. Men partiene må bli flinkere til å promotere kvinner. Jeg syns hvert parti bør ha regler om at de skal ha annenhver mann og kvinne på sine sedler. Vi gjør det allerede. Det gjør meg stolt.

Valgte bort kommunestyret

Norsk valgstatistikken viser at kvinner som kommer inn i politikken ikke velger å fortsette når perioden er over.

Tidligere Frp-byråd i Oslo, Sylvi Listhaug, har mange års erfaring fra politikken – helt siden 1999. Etter forrige kommunevalg valgte hun å ikke stille til gjenvalg. Hun ville prioritere annerledes.

Sylvi Listhaug

Tidligere Frp-byråd i Oslo, Sylvi Listhaug valgte vekk lokalpolitikken etter mange år i dets tjeneste.

Foto: NRK


Listhaug – men fortid i partiet med 27 prosent kvinner lokalt – mener Navarsete forlag er håpløst.

– Det er kvalifikasjonen som teller, ikke kjønn. Jeg tror vi må komme oss vekk fra tankemønster om tvang og heller legge til rette slik at kvinner får lyst til å bli i politikken.

Listhaug mener i motsetning til Navarsete og Reymert at det er kvotene som er roten til kvinnemangelen i politikken.

– Kvinnekvotene er kun til besvær. For å fylle opp kvotene må man inn i for mange verv. Det kan slite ut enhver. Tar man vekk kvotene, minsker tidsbruken i kommunestyrene og antall verv tror jeg vi vil se flere kvinner i lokalpolitikken, mener Listhaug.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger