Vil kutte to dager med post

Posten skal fram, men ikke seks dager i uka. Ledelsen i Posten ønsker nemlig å droppe ombæring på lørdager.

Posten vurderer å redusere antall dager med ombæring.

Se video: Vil kutte to dager med post

Dag Mejdel

Dag Mejdell

Foto: NRK

På lørdager er mengden post bare en femtedel av det man mottar andre dager og Posten har lenge ønsket å kutte ut lørdagsombæringen.

– Jeg ser for meg at det kan skje allerede til neste år. Og hvis mengden post fortsetter å falle slik den gjør nå, må vi helt klart vurdere nye tiltak for å tilpasse tjenestetilbudet. Da kan det være aktuelt å kutte en dag til, sier Dag Mejdell, konsernsjef i Posten.

Det er ikke populært hos Rigmor Almioni som er postbud på Senja. Hun frykter at både en og to dager med ombæring skal forsvinne.

– Særlig i en bygd der det er mye eldre folk som ikke bruker internett så mye vil jeg si at ombæringen er veldig viktig, sier Elly Jørgensen som møter postbudet sitt ute på gårdsplassen foran huset.

– 2000 arbeidsplasser i fare

Christian Øverland

Christian Øverland

Foto: NRK

Allerede i 2010 hadde Posten regnet ut at Staten ville spare rundt 300 millioner kroner ved å kutte postlevering på lørdager. E-post og handel på internett har ført til at folk sender færre brev, men mottar flere pakker enn før.

Det har ført til endringer i antall postkontorer her i landet også. I løpet av 2013 og neste år vil 149 postkontor blir lagt om til Post i Butikk. Etter det vil det være 30 postkontor og rundt 1400 Post i Butikk i Norge.

Helautomatisert lager og logistikk er Postens nye satsingsområder. På postkontoret i Ålesund fører meldingene om kutt til bekymring. Forbundsleder i de ansattes fagforening Postkom, Christian Øverland, frykter at arbeidsplasser står i fare.

– Hvis det blir færre dager med postutdeling, vil det føre til færre arbeidsplasser. Så mange som et par tusen kan forsvinne, hvis ombæringen kuttes med en eller to dager, sier han.