Hopp til innhold

Vil kaste Jens

KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke støtte Jens Stoltenberg, selv om han skulle danne mindretallsregjering.

Dagfinn Høybråten
Foto: NRK

Under partiutspørringen på NRK1 i kveld gjentok Høybråten at de vil kaste den sittende regjeringen dersom de mister flertallet i Stortinget.

Høybråten viser til at regjeringen og hans parti er på kollisjonskurs i det han anser som viktige verdispørsmål, som kontantstøtte og kristendommens plass i skolen.

Nett-tv: Se hele utspørringen her

Vil kaste Jens i mindretall

Han gjør det også klart at de ikke vil støtte en eventuell mindretallsregjering fra Arbeiderpartiet.

- Vil du gi en garanti - slik Venstres Lars Sponheim har gjort - om å ikke støtte en regjering der Frp er med dersom de rødgrønne mister flertallet?

- Vi vil ha et nytt ikke-sosialistisk flertall på Stortinget, og er forberedt på å snakke med alle dagens opposisjonspartier. Men vi ønsker å regjere sammen med Høyre og Venstre, sier Høybråten.

Høybråten har sagt ved flere anledninger at partiet tar selvkritikk på to punkter etter å ha sittet i Bondevik 2-regjeringen.

- Vi var for rause i forhold til skattelette og for knepne i forhold til kommunene. De feilene har vi ikke tenkt å gjøre igjen, sier han.

Vil ikke nulle Høyres skatteløfter

- Er dere ikke da skremt fra igjen å skulle regjere med Høyre?

- Nei. Tross at vi tar selvkritikk, så har vi gode erfaringer fra å regjere med Høyre. Hadde vi ikke hatt det, ville vi ikke forsøkt igjen, sier Høybråten til Nrk.no i kveld etter partilederutspørringen.

- Vil dere gå for revansje i spørsmål om skattelette og penger til kommunene i eventuelle regjeringsforhandlinger med Høyre?

- Det er ikke snakk om revansje, det er snakk om prioriteringer. Og det er saker som er viktigere enn skattelette. Så må dette løses i forhandlinger.

- Så dere vil ikke nulle Høyres løfter om skattelettelser?

- Vi har ikke som mål å nulle andre partiers politikk. Vi trekker fram det vi mener er viktigst, og så er det gi og ta, sier Høybråten til Nrk.no.

Kontantstøtte er et av partiets viktigste saker, og programlederne Magnus Takvam og Sigrid Sollund viste i partilederutspørringen til at over halvparten av dem som mottar kontantstøtte jobber og har privat dagmamma.

- Dette var vel ikke hensikten med kontantstøtten?

- Foreldrene skal selv få velge omsorgsform for barna og bestemme hva som er en god løsning. I regjeringskvartalet mener de at barnehage er det beste for alle. Det synes vi er en arrogant holdning, sier Høybråten.

Han mener at valget er en folkeavstemning om kontantstøtten, og forsikrer om at KrF vil øke den.

- Dette vil vi stå hardt på i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Vil ha lønnsløft for kvinneyrker

Programleder Sollund trakk KrFs ønske om full likestilling i tvil siden partiet i sitt program avviser at lønnsgapet mellom menn og kvinner skyldes at kvinner i større grad er hjemmeværende.

- Vi har ikke noe forskning som støtter oss, men vi mener den konklusjonen er feil. Vi vil heller få til et lønnsløft for kvinneyrker og gi mennene større ansvar hjemme, sier Høybråten.

- Dere har sagt at dere vil reversere ekteskapsloven. Men deres potensielle regjeringskolleger Venstre og Høyre sier det er uaktuelt. Er det bare retorikk å si at dere vil fjerne den?

- Overhodet ikke. Det var jo et stort flertall på Stortinget som vedtok loven. Men når vi stiller til valg må vi legge fram saker vi mener er viktige, sier partilederen.

Vil ikke påtvinge noen verdier

I et seerspørsmål ble Høybråten spurt om han bruker sin personlige religiøse overbevisning til å forme politikk for Norge.

- De grunnverdiene vi finner i kristendommen inspirerer til å lage politikk. Men vi må handle ut fra situasjonen i samfunnet. Og vi er et kristendemokratisk parti som ikke vil påtvinge noen vår tro og våre verdier.

AKTUELT NÅ