NRK Meny
Normal

– Går mot tredje katastrofevalg

Valgekspert mener utspørringen av Dagfinn Høybråten viser KrFs indre spagat.

Utspørringen av Dagfinn Høybråten i Velg!09
Foto: NRK

Samfunnsredaktør Hilde Sandvik i Bergens Tidende sier ett av partileder Dagfinn Høybråtens (KrF) store problemer er at partiet mangler profiler.

Dermed må Høybråten dra hele valgkamplasset selv.

– Han er erfaren og solid, men partiet er helt usynlige. De mangler profiler og ettervekst. Og hva skulle de plukke frem?

- Dette går mot det tredje katastrofevalget på rad, spår Sandvik.

For både Sandvik, ansvarlig redaktør Helge Simonnes i den kristne dagsavisen Vårt Land og politiske redaktør Kyrre Nakkimm i NRK mener ringreven klarte seg bra i NRKs partilederutspørring torsdag.

Det var helt til spørsmålet om KrF vil støtte en mindretallsregjering med Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet eller tilsvarende med Siv Jensen og Fremskrittspartiet.

– Der sliter han og han sliter fordi denne saken er en indre spagat i partiet. Han vil ha en ny regjering, men politikken hans ligger i mange tilfeller mye nærmere Arbeiderpartiet enn Fremskrittspartiet, sier Sandvik.

Helge Simones Hilde Sandvik, Kyrre Nakkim og Nina Owing

Dommen: Helge Simonnes, Hilde Sandvik og Kyrre Nakkim i Velg!09-studio hos Nina Owing.

Foto: NRK

Høybråten sa han var åpen for å snakke med begge sider, men at hans primære ønske var å få til et regjeringsskifte med en regjering som orienterer seg mot midten i norsk politikk.

Sjefredaktør Helge Simonnes i den kristne dagsavisen Vårt Land mener Høybråten taklet spørsmålet som forventet.

Likestilling

Både Simmones og NRKs politiske redaktør var enig med Sandvik i at Høybråten fremstod som bunnsolid og traust.

Jens og Jensen-spørsmålet var imidlertid ikke det eneste punktet partilederen slet med.

Han imponerte ikke noen av ekspertene da det ble snakk om likestilling og det faktum at KrF i sitt program avviser at lønnsgapet mellom menn og kvinner skyldes at kvinner i større grad er hjemmeværende.

– Det spørsmålet klarte han ikke å besvare, sier Sandvik.

Og får støtte av Nakkim.

– Det med kontantstøtte og pappaperm slet han med. Det hadde vært mest ærlig å si at frihet til å velge i familien er vanskelig.

Gamle saker om igjen

– Høybråten klarte å understreke at KrF er omsorgspartiet i norsk politikk. Der er det viktig at de har stor troverdighet. Erkjennelsen om at de ga for lite til kommunene under Bondevik II-regjeringen var en erkjennelse av at partiet ikke kan tulle med dette spørsmålet, sier Simonnes til nrk.no

Nakkim og Sandvik mener dette viser litt av KrFs problem.

– Han klarer seg bra, og det er de kristne sakene de først og fremst markerer seg på. Men dette er gamle KrF-saker. De har ingen ny sak som ligger i debatten nå. De savner en ny kontantstøtte-sak, og ligger langt unna nivået på stemmene Valgerd Svarstad Haugland fikk som partileder, sier Nakkim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger