NRK Meny
Normal

Vil innføre nye ID-kort i 2017

Fredag fremmet regjeringen et lovforslag som skal erstatte passet med et ID-kort når du reiser innenfor Schengen og EØS-området.

Nasjonale ID-kort

Slik vil det nye kortet, som kan bli innført i 2017, se ut.

Foto: Neue Design Studio / NTB scanpix

– Vi er avhengig av å få på plass et nasjonalt ID-kort på grunn av våre internasjonale forpliktelser. Nå er det bare passet vårt som tilfredsstiller de internasjonale kravene, sier justisminister Anders Anundsen til NRK.

Han vil at det skal bli enklere å legitimere seg på sikker måte, og at det skal vanskeligere å stjele, låne eller forfalske en identitet.

Det er ti år siden en arbeidsgruppe foreslo å innføre et frivillig nasjonalt ID-kort for alle som har fast bopel i Norge. Utsettelsene har vært begrunnet med kravene til sikkerhet.

Nå antydes det at passkontorene skal kunne starte utstedelse av nasjonale ID-kort fra 2017.

Elektronisk identitetsbevis

– Dette er del av en prosess som vil ta noe tid, men i utgangspunktet skal dette kunne settes i gang fra 2017, sier Anundsen.

I lovforslaget legges det også til rette for å inkludere et elektronisk identitetsbevis i ordningen.

– Dette vil være nyttig for kontakten med offentlig tjenester, og vil rett og slett moderniserer måten vi kommuniserer på, sier justisministeren.

Justisdepartementet skriver at dette og andre spørsmål rundt den praktiske gjennomføringen vil bli nærmere vurdert i tiden frem mot realisering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger