Vil ha slutt på at polakker sender kontantstøtte ut av landet

900 polakker jobber i Norge og sender kontantstøtten til hjemlandet. Det vil Høyre ha slutt på. – Urettferdig, sier leder av Den polske forening.

Linda Hofstad Helleland

Høyre og Linda Hofstad Helleland vil knytte boplikt opp mot kontantstøtte.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

– Vi er sinte. Det er først og fremst urettferdig, sier Krzysztof Orleanski.

Som leder av Den polske forening i Trondheim, taler han polakkenes sak. Og nå har Orleanski mye på hjertet. For får Høyre det som de vil, kan det bli mindre penger å hente for polakker som jobber i Norge og har resten av familien i utlandet.

Polske arbeidere i Norge utgjør to tredeler av utlendingene som sender kontantstøtte til familien i hjemlandet. Nå vil Høyres programkomite ha slutt på dette. Det betyr at 900 familier i Polen kan vinke farvel til støtten.

– At ungene er bosatt i kommunen må være et vilkår for å få kontantstøtte, sier Høyres familiepolitiske talskvinne, Linda Hofstad Helleland, til NRK.

– Gjør de det, har man rett til å motta kontantstøtte, forklarer hun.

Vil kreve boplikt

Hofstad Helleland vil ikke bare ha slutt på eksportering av kontantstøtte, hun vil også overlate ansvaret for kontantstøtten fra staten og til kommunene.

Kommunene skal kunne kreve boplikt dersom de skal betale ut kontantstøtte. Med andre ord: Det vil bli umulig for utenlandske arbeidere som jobber i Norge å sende kontantstøtten hjem til familiene sine.

Krzysztof Orleanski forstår ikke Høyres utspill. Polske arbeidere som betaler skatt til Norge må også ha krav på norske velferdsgoder, sier han.

– Det er urettferdig. Norge trenger polsk arbeidskraft. Vi jobber lovlig og betaler skatt, men får ikke de samme rettighetene som alle andre.

– Et rimelig krav

Linda Hofstad Helleland mener dette ikke er annet enn et rimelig krav fra Høyre.

– Vi kan ikke eksportere kontantstøtten til utlandet. Man kan jo heller ikke ta med seg en barnehageplass ut av landet, sier Hofstad Helleland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger