Hopp til innhold

Vil ha forbud mot Sensation

Norsk narkotikapolitiforening mener politiet bør vurdere å forby elektronika-arrangementet Sensation. Natt til søndag ble 130 personer tatt med narkotika på festen i Bærum.

Sensation Innerspace

Rundt 8000 mennesker var samlet på Sensation Innerspace på Telenor Arena lørdag kveld.

Foto: NRK

I tillegg til de 130 som ble tatt med narkotika, etterforsker politiet også en mulig voldtekt i forbindelse med arrangementet. Leder i Norsk narkotikapolitiforening, Mette Rooth, sier hun synes det er «trist, men ikke overraskende».

Mette Rooth

Mette Rooth er leder for Norsk narkotikapolitiforening.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– Når det gjelder hvor mange som blir tatt for narkotika, tror jeg det kommer an på hvor mye politiet har kapasitet til, sier Rooth til NRK.

Hun mener arrangementet bidrar til en forherligelse narkotikamisbruk, og er bekymret for rekrutteringen det kan medføre.

Det var 90 politifolk på jobb denne kvelden og natten, både politifolk i uniform og sivilt personell.

– Har mulighet til å forby

Nå oppfordrer politimestere til å si nei til lignende arrangement i fremtiden.

– Dette problemet må tas på alvor. Den enkleste måten å få bukt med problemet, er å forby det, og det kan politimesteren gjøre. Han har en mulighet til å ikke godkjenne slike arrangementer, og det synes jeg man bør vurdere, sier Rooth.

Politiet i Asker og Bærum hadde på forhånd varslet at de ville slå hardt ned på bruk av narkotika i forbindelse med elektronikafesten. Politiet var på plass med store styrker, politihunder og egne jurister som kunne skrive forelegg. Asker og Bærum hadde også bedt om bistand fra andre politidistrikt.

Bisitter Nina Bjørlo

Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo, sier at politiet ba arrangøren om å stanse Sensation.

Foto: Kristina Høyer / NRK

– Mange liv blir satt i fare på disse arrangementene, og politimesteren har anledning til å stoppe dette hvis han ønsker dette, sier Rooth.

Ikke aktuelt å stoppe et lovlig arrangement

Kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt, Nina Karstensen Bjørlo, sier at de på forhånd advarte Telenor Arena mot å leie ut sine lokaler til Sensation.

Hun reagerer på at arrangøren gjennomførte arrangementet, på tross av at politimesteren ikke ga sin anbefaling. Hun vil ikke gå så langt som å si at Telenor arena har handlet uansvarlig, men hun er betenkt over at de ikke fulgte politiets råd.

– Politimesteren har vært tydelig om at arrangementet ikke burde finne sted, sier Nina Bjørlo.

Hun viser til et lignende arrangement som har blitt holdt på Kalvøya. Her gikk politiet i dialog med Bærum kommune, og resultatet ble at dette ble avlyst i år

Krimsjefen sier at politiledelsen er helt på linje med markotikapolitiforeningen om at slike arrangementer bør forbys.

En inngått avtale

– Hva er årsaken til at Telenor Arena ikke hørte på advarselen?

– På det tidspunktet kriminalsjefen advarte mot Sensation, var det allerede inngått en avtale mellom arrangøren og arenaen, som forplikter arenaen i henhold til avtalen. Så lenge et arrangement som Sensation er fullt ut lovlig i Norge, er det ingen aktuell problemstilling å skulle bryte den inngåtte kontrakten, sier Marcia Titley, salgsansvarlig for konserter og events hos Telenor Arena til NRK.

– Norsk narkotikapolitiforening og kriminalsjefen vil forby arrangementer som Sensation blant annet for å hindre nyrekruttering til narkotikamiljøet. Vil dere la Sensation bruke Telenor Arena igjen?

– Dette kjenner vi ikke til, men per tid er arrangementet tillatt både i Norge, som i våre naboland og store deler av verden for øvrig, sier Titley.

AKTUELT NÅ