Hopp til innhold

Vil gjøre det enda vanskeligere å komme til Norge

Torsdag skjerpes grensekontrollen ved fergene inn til Norge. Justisminister Anders Anundsen (Frp) har allerede flere tiltak klare for å gjøre Norges grenser vanskeligere å krysse for dem som vil søke asyl.

Justisminister Anders Anundsen

– Mange av de som kommer søker lykken og et bedre liv, og trenger ikke beskyttelse, mener justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Vi må ha en politikk som sørger for at Norge ikke blir valgt som ankomstland foran andre relevante land i Europa, sier Anundsen til NRK.

Fra torsdag får ingen uten gyldige reisedokumenter komme ombord på en ferje til Norge. Regjeringen håper tiltaket vil redusere asylstrømmen.

– Vi har planer for å skjerpe grensekontrollen mot Sverige. Det kan være nødvendig at vi gjør det samme på grensen mot Sverige som vi har gjort på fergekaiene, mener justisministeren.

Flere tiltak

Anundsen sier regjeringen har mange tiltak på blokka.

– Vi kommer til å gjennomføre en rekke restriktive tiltak veldig raskt. Det er ikke bærekraftig slik det er i dag.

Så langt i år har 21.000 asylsøkere kommet til Norge. 4500 har kommet fra Russland til Storskog i Finnmark. Der har de nå fått beskjed om å avvise alle asylsøkere som har hatt opphold i Russland.

Tre politimenn lener seg mot en personbil ved Svinesund

Grensekontrollen mot Sverige skal skjerpes. Bildet er fra grensen ved Svinesund.

Foto: Junge, Heiko / NTB Scanpix

– Ideell løsning

Anundsen skisserer det han mener er en ideell løsning på flyktningkrisen i Europa.

– Norge og Nederland tar til orde for at man må plukke ut flyktninger fra flyktningleire i nærområder, og fordele dem til europeiske land. Det skal være den eneste lovlige inngangen til Europa for flyktninger.

Anundsen mener det er det som skal til for å få kontroll på grensen inn til Schengen-området.

– Slik får man slutt på at folk som ikke har beskyttelsesbehov kommer innenfor Schengen-grensen. I dag er det dessverre slik at man kan "asylshoppe", altså at man kan velge hvilket land man vil reise til.

Roser Sverige

Sverige har allerede trappet opp grensekontrollen, og innfører en langt strengere innvandringspolitikk enn tidligere.

– Sverige tar nå mye ansvar. Vi er nødt til å sikre grensene inn til Europa så godt som mulig. Det er avgjørende at Europa løser dette, men arbeidet går dessverre litt for tregt.

Også politi og tollvesen i Norge får ansvar for at kontrollen ved Svinesund og andre innfartsveier til Norge trappes opp.

AKTUELT NÅ