Hopp til innhold

Trodde hun skulle på kjærlighetsferie

Lillesand-kvinnen (21) som rømte til Norge fra kokain-tiltalen i Bolivia, sier hun trodde Bolivia-turen var en romantisk ferietur.

Carl Urquieta Bore

Advokat Carl Urquieta Bore er forsvarer for Lillesandskvinnen som rømte fra Bolivia til Norge. Nå sitter hun på tiltalebenken i den såkalte Boliviasaken i Oslo Tingrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Mandag formiddag startet behandlingen av den norske delen av den såkalte Bolivia-saken i Oslo tingrett. En av de tre kvinnene som ble pågrepet i Bolivia i 2008, sitter på tiltalebenken.

Lillesand-kvinnen (21) som rømte til Norge fra kokain-tiltalen i Bolivia, nektet seg skyldig da straffesaken mot henne og fire andre startet i Oslo i dag.

– Uskyldig

Den nå 21 år gamle Lillesands-kvinnen rømte fra Bolivia til Norge i fjor, og virket rolig da hun ankom retten sammen med sin forsvarer Carl Bore. Hun nektet straffskyld etter at retten var satt.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld overhodet. Vi bestrider ikke kvantumet og at hun var en kurer. Det vi bestrider er at hun var kjent med eller burde vært kjent med at det var stoff i kofferten, sier advokat Carl Bore om Lillesand-kvinnen.

– Min klient hadde en sterk romantisk relasjon til Brendemo Hagen. Det var bakgrunnen for at de dro. De skulle dra sammen og dette var det eneste formålet med turen for min klient. I tillegg trodde hun at de skulle til Spania og var aldri forespurt å være med til Bolivia, sa Bore.

– Hun reiste til Norge for å få en rettferdig sak. Hadde hun forsøkt å unndra seg rettsforfølgelse, ville hun ikke kommet hit, sier Bore.

Kvinnen er ifølge statsadvokat Petter Mandt tiltalt for forsøk på å smugle narkotika til Norge, og mener spørsmålet med henne gjelder hva hun visste om smuglingen da den foregikk.

– Hun hadde ikke noe med den organiserte smuglingen å gjøre. Spørsmålet er om hva hun visste da de ble arrestert, sier statsadvokat Petter Mandt om den 21 år gamle kvinnen.

Kvinnen endret navn og fikk utstedt nødpass mens hun ventet på rettssaken i Bolivia. Hun har hele tiden hevdet at hun ikke visste noe om smuglingen da hun sammen med Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen reiste til Bolivia i mai 2008.

Petter Mandt

Statsadvokat Petter Mandt sier Lillesandskvinne (21) som rømte fra Bolivis til Norge ikke hadde noe med den organiserte kokainsmuglingen å gjøre.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

– Ingen vet hvor hun er

Rodriguez sitter fortsatt fengslet i Bolivia, men Stina Brendemo Hagen rømte fra Bolivia etter at hun ble løslatt fra fengselet mot kausjon, og befinner seg på et ukjent sted i Sør-Amerika.

– Stina Brendemo Hagen kan ikke bli dømt for samme forhold to ganger, og hun er derfor bare ønsket som vitne i denne saken. Men ingen vet hvor hun er nå, sier statsadvokat Petter Mandt.

19. mai 2008 ble de tre norske kvinnene arrestert på Jorge Wilsterman-flyplassen i Cochabamba. Skjult i elleve Adidas-bager i bagasjen hadde de 22,4 kilo kokain.

Har vekslet penger

I tillegg er fire andre personer tiltalt for heleri, hvitvasking og for å ha planlagt et forsøk på å smugle over 22 kilo kokain fra det søramerikanske landet.

To av de tiltalte i saken i Oslo tingrett, en mann på 21 år og en mann på 25 år, sa seg delvis skyldige etter tiltalen. De er blant annet tiltalt for å ha vekslet pengene som ble brukt til å finansiere kjøpet av kokainen som de norske kvinnene ble tatt med.

– 21-åringen innrømmer at det ikke er noen tvil om at han har vært med på å veksle penger. Han nekter derimot å ha noe med organisert kriminalitet å gjøre, og erkjenner derfor bare delvis straffskyld, sier hans advokat Thor Bache-Wiig.

Han sier også at han ikke vet hvor de vekslede pengene kommer fra. Mens statsadvokaten mener pengene kommer fra salg av narkotika.

Den tiltalte 25-åringen bestrider heller ikke å ha vekslet og overført penger.

– Han sier han ikke vet hvor pengene kommer fra eller hva de skulle brukes til. Det nettverket som aktor legger frem er en del av vennenettverket hans, sier advokat Magne Brun.

Advokat Morten Furuholmen sier at den 23 år gammel kvinne som sitter på tiltalebenken, dro til Bolivia 20. mars 2008. Hun skal ha dratt til dit for å jobbe på et barnehjem i Santa Cruz.

Furuholmen mener også at statsadvokatens antydninger om at hun på andre turer skal ha organisert kriminalitet, bare er antydninger som ikke lar seg bevise.

Påtalemyndigheten mener hun har organisert narkotikakriminalitet på andre turer, men har ikke beviser for dette, mener Furuholmen.

Hevder han ikke kjenner alle medtiltalte

En 26 år gammel mann, som regnes som den hovedtiltalte i saken, blir spurt ut i retten i dag. Internt i miljøet han var en del av gikk han under navnet Bjørn.

– Jeg kjenner tiltalt nummer tre godt, vi gikk på videregående skole sammen. Vi vanker i samme miljø på Oslos vestkant. Jeg kjenner også nummer to godt, men ikke fra gammelt av. Jeg betrakter ham som en kompis, sier 26-åringen i retten.

Han sier han vet hvem nummer fire er, men at har aldri har møtt henne.

– Hun er eller har vært sammen med en god venn av meg, sier han, og det er trolig Augusto Toro-Blacutt, som er dømt i Cochabamba.

Nummer fem hevder han at han aldri har møtt.

– Jeg ble kjent med Toro-Blacutt i skoletiden. Toro-Blacutt er en veldig god venn. En venn som jeg snakket med daglig, sier 26-åringen.

– Jeg er dømt som organisator av Arlanda-saken, og har tilstått min rolle der. Det jeg gjorde der var på oppdrag for andre mennesker, fortsetter han.

Han nekter å svare aktor på spørsmål om en hasj-dom i 2004 der han også ble tatt med kniv. Han vil heller ikke svare på hvem som i sin tid satte han igang med narkotika.

Han forteller om at han kom fra en miljø med flere søramerikanere i Oslo og fikk i oppdrag å skaffe narkotika-kurerer som kunne hente stoff i Sør-Amerika.

– Hvorfor gjorde du dette, spør statsadvokat Mandt

– Fordi jeg er en idiot, sier 26-åringen.

Fra han fikk oppdraget til han skaffet jentene gikk det to måneder.

– Da tenkte jeg på at jeg skulle tjene 40.000 kroner, sier han i retten.

Han betalte en annen kvinne 15.000 kroner for å skaffe kurerene for ham.

Tør ikke avsløre bakmennene

26-åringen nekter å snakke om Augusto Toro-Blacutt sin rolle i Arlanda-saken. Og han nekter for å ha hatt noe som helst med Cochabamba-turen å gjøre.

Han nekter også å snakke om en annen tur som statsadvokaten spør ham om, fordi han ikke vil svare på spørsmål i en sak som kan gjøre at han blir beskyld for en forbrytelse.

26-åringen sier han vurderte å si hvem bakmenenne var, men valgte på grunn av sin egen sikkerhet å ikke si noe. I politiavhør har han sagt at det er voksne mennsker, ikke amatører.

Han har sagt at han synes det er urettferdig at han blir regnet som en bakmann, og at det er han som nå soner 7,5 år i fengsel for Arlanda-saken.

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen

Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen i rettssalen i Bolivia.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

«Organisert kriminell gruppe»

De tiltalte i Oslo tingrett i dag er tiltalt for som «en organisert kriminell gruppe ulovlig å ha forsøkt å innføre narkotika eller medvirket til dette, og overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum». De er også tiltalt for hvitvasking og heleri:

Mann (26) - er tidligere dømt i en annen sak med forbindelser til Cochabamba-saken. Skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Mann (21) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og for å ha stått for veksling og overføring av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Mann (25) - skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe og ha stått for veksling av penger for å finansiere smuglingsforsøket. Pengene skal være utbytte fra salg av narkotika.

Kvinne (23) - kjæreste med Bolivia-dømte Augusto Toro-Blacutt. Har i en liten periode sittet i varetekt i Norge, etter at hun en tid oppholdt seg i Danmark mens norsk politi lette etter henne. Hun skal ha vært til stede under det første fengslingsmøtet etter at de tre norske kvinnene ble pågrepet i Cochabamba, visstnok i forkledning. Skal ha vært kvinnen som Rodriguez utvekslet SMS-er med etter pågripelsen, der det ble oppfordret til at de tre norske kvinnene skulle gjøre hva som helst - «bruk sex, bruk penger» - for å slippe ut av knipen.

Hun skal ifølge tiltalen være en del av en organisert kriminell gruppe som organiserte ulovlig narkotikakriminalitet.

Kvinne (21) - rømte fra Cochabamba til Norge i februar 2010. Ble arrestert sammen med Hagen og Rodriguez i mai 2008, men har hele tiden sagt seg uskyldig og lagt skylden på de to andre norske kvinnene. En del av rettssaken i Oslo vil være viet saken mot henne. Hun er ikke siktet for å ha unndratt seg rettsforfølgelse i Bolivia. Skal ifølge tiltalen ha forsøkt å innføre 22,4 kilo kokain med fly fra Bolivia til Norge.

AKTUELT NÅ