Hopp til innhold

Vi satte ny strømrekord igjen

Det er veldig kaldt mange steder i landet vårt.
Onsdag røk den tre år gamle rekorden i forbruk av strøm. Den nye rekorden er på i overkant av 24 millioner kilowattimer.

Strømprisen stiger

Det er satt ny rekord i strømforbruk igjen, men det er ikke ventet like stort prishopp som i 2010.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

Når temperaturen synker, da skrur vi opp ovnene våre. Forbruket i Sør-Norge økte med mellom 10 og 15 prosent fra uke 2 til uke 3. Forrige rekord kom omtrent på samme tid i 2010, da det også var en langvarig kuldeperiode. Da gikk strømprisene til himmels. Spørsmålet er om det samme skjer nå.

Så mye strøm brukte vi: NVEs forbruksoversikt

Konserndirektør Øistein Rue i Statnett.

Øistein Rue er konserndirektør i Statnett, som har ansvaret for det norske sentralnettet.

Foto: Statnett

Med god tilgang på vann i magasinene har produksjonen vært høy. Den siste uken er det satt flere produksjonsrekorder. Onsdag 16. januar var det hele fem timer med produksjon over 26.000 megawattimer. Rekorden var på 26.167 megawattimer mellom klokken 16 og 17.

24 millioner panelovner

– Nå er det som om 24 millioner panelovner står på samtidig, sier konserndirektør Øivind Rue i Statnett, som har ansvar for sentralnettet her i landet.

– Selv om vi har et høyt forbruk og en høy produksjon, medfører ikke dette problemer for leveranser til sluttbrukerne. Vi har god magasinfylling, god tilgjengelighet på produksjon og ingen alvorlige feil i sentralnettet. Til sammen gir dette en stabil drift og stabile leveranser også på slike kalde dager, sier konserndirektør i Statnett, Øivind Rue.

Forbruket er jevnt høyt når det er kaldt, og det er nødvendig å forberede systemet på å takle enda høyere forbrukstopper i framtida. Derfor er det viktig at ledningsnettet over hele landet styrkes, noe Statnett er godt i gang med, forteller han.

LES OGSÅ: Rykende uenig om økt krafteksport

LES OGSÅ: Fryktar sjokkrekning - vel fastpris

– Ikke som i 2010

Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft spår lave strømpriser de neste åra.

Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft.

Foto: Markedskraft

I 2010 gikk prisene gikk til himmels og politikere ba sosialkontorene yte ekstra sosialhjelp for å dekke strømregningen for folk med slunken lommebok.

Nå er situasjonen en annen, sier senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft.

– Jeg tror ikke det vil skje nå, fordi det har vært bedre produksjon av kjernekraft i Sverige i år enn de siste vintrene. Vi venter prisnedgang allerede i neste uke, da temperaturene blir mer normale igjen, sier han.

Normale vinterpriser

Snittprisen for strøm ligger i dag på omtrent 40 øre pr. kilowattime, med noen mindre regionale forskjeller. Vi når imidlertid en pristopp i ettermiddag mellom klokken 18 og 19 på nærmere 61 øre pr. kilowattime. Dette er helt normale strømpriser om vinteren.

Sist uke falt snittemperaturene i store deler av landet, og forbruket økte med 10,9 prosent fra uke 2. Økningen var størst på Østlandet med 15,2 prosent. I Midt-Norge og resten av Sør-Norge var økningen rundt 10 prosent. I Nord-Norge økte forbruket med 1,3 prosent.

AKTUELT NÅ