Hopp til innhold

Vi kaster mindre mat

Matsvinnet her i landet går ned, men likevel går klimautslippene fra kastet mat opp.

Billighylle med mat på Kiwi

KASTER MINDRE: Stadig flere butikker har såkalte billighyller med mat som er i ferd med å gå ut på dato.

Foto: NRK

I fjor kastet hver av oss 42 kilo mat, det er 4 kilo mindre enn vi kastet for få år siden (se fakta).

– Vi har fått satt det på agendaen både i matindustrien, i dagligvarehandelen og i samfunnet og media. Alle har vært med på å dra lasset, sier kommunikasjonssjef Anne Marie Schrøder i ForMat i Matvett AS.

Selv om forbrukerne står for reduksjonen, er vi fortsatt verstingene. 61 prosent er det vi brukere står for.

– Vi må utdanne den befolkningen som skal overta verden. Det handler om å ta vare på maten. Vi skal synes det er gøy å lage noe av de restene vi har og tenke at all mat har en verdi. Også den bløte tomaten som du kanskje kan bruke til en pastasaus. Være liitt kreativ, oppfordrer Schrøder.

Billighyller

Anne Gultvedt.

PÅ HANDLETUR: Anne Gultvedt er svært fornøyd med at det finnes butikker som hindrer matsvinn.

Foto: NRK

I butikken Holdbart på Vestby i Akershus selges mat med kort holdbarhet. Mye som ellers ville blitt destruert. salget her øker uke for uke.

– Å handle her er det beste som finnes, for da slipper vi å kaste, sier Anne Gultvedt.

Kiwi har også startet med billig-hyller, en trend som gjelder flere norske dagligvarebutikker. Det har redusert matsvinnet, men slike billighyller er såpass nytt at effekten ikke er med i dagens rapport.

Kaster mer middagsmat

forsker Aina Elstad Stensgåd i Østfoldforskning.

KASTER DYRERE VARER: Forsker Aina Elstad Stensgåd i Østfoldforskning sier norske forbrukere kaster mindre totalt, men mer av den dyre og klimaintensive maten.

Foto: Christian Kråkenes / NRK

Til tross for den gledelige nyheten om matsvinnet totalt, er det ting som bekymrer. Vi kaster mer av den maten som har det største klimaavtrykket – middagsmat.

– Særlig forbrukerleddet kaster mer av dyr og klimaintensive produkter. Vi forbrukere har redusert koblingen mellom verdi og mat. Vi kaster mer av den dyre og verdifulle maten, sier forsker Aina Elstad Stensgåd i Østfoldforskning.

– Tidligere kastet vi mye brød, nå er det rester fra gryter og tallerkener. Vi er kanskje blitt dårligere til å planlegge. Kanskje vi alltid ønsker å ha fulle bord, sier forskeren.

– Blås i best-førs-dato

Selv om matsvinnet er redusert med 12 prosent totalt for oss forbrukere, butikker og matvareindustri siden 2010, er ikke målene nådd.

Schrøder har følgende råd til forbrukerne:

– Bruk sansene dine, ikke bry deg om best-før-dato, planlegg innkjøpene og aller viktigst – spør deg hva har du i skapet og ikke hva du har lyst på til enhver tid.

Og hun oppfordrer foreldre til å snakke med barna om mat.

– Jeg oppfordrer den eldre generasjoen til å ta litt ansvar. Snakk med barnebarna, ta dem med på kjøkkenet og lær dem om å porsjonere riktig. Det gjelder også når man er på hotell, der folk forsyner seg med for mye av gangen, sier Schrøder.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger