Hopp til innhold

Rungende nei til Frp

Venstres 19 toppkandidater sier et rungende og enstemmig nei til regjeringssamarbeid med Frp.

Venstre-leder Lars Sponheim
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det er ingen tvil i deres borgerlige sjel, de stiller seg fullt og helt bak sin partileder Lars Sponheim - som flere ganger og med skriftelig garanti på direkten - avviser å delta i en regjering der Frp er med, ei heller være støtteparti for en slik regjering.

Det viktigste er ideologisk og politisk slektskap. I Stortinget kan vi samarbeide med alle om vi har fellesskap i sak. Men i regjering – hvor man hefter for hverandre i alle saker hele tiden – er kravene høyere, sier Sponheim og resonnerere videre:

- Ut fra det jeg har sagt over, kan Venstre samarbeide i regjering med andre sentrumspartiet og Høyre. I Stortinget er vi oftest enige med de samme, men det kan være forskjellig fra sak til sak, svarer Sponheim.

Venstres profilerte toppkandidat i Rogaland, Gunnar Kvassheim; sier det slik:

Gunnar Kvassheim

Listetopp i Rogaland, Gunnar Kvassheim.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Jeg vil samarbeide med alle parti når det i enkeltsaker kan bidra til å løse saker Venstre er opptatt av.

- Venstre ønsker et regjeringsskifte, men vi kan på grunn av stor politisk avstand ikke inngå regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

- Vi er altfor uenige om for eksempel klimapolitikk, ansvarlig økonomisk politikk og kulturpolitikk. Dessuten er vi sterkt uenige i synet på det flerkulturelle Norge, sier Kvassheim.

Men de andre borgerlige partiene, tar Venstre imot med åpne regjeringsarmer. En og annen enslig røst taler også for samarbeid med Arbeiderpartiet.

Men omlag halvparten av de 19 setter grensen ved SV. Også Sponheim - som karakteriserer SV som fløyparti i likhet med Frp.

Lærere og politikere

Venstres toppkandidater befester partiets image som lærerpartiet. ET overveldende flertall av de 19 toppkandidatene er enten politikere på heltid eller lektorer/lærere.

Venstre har også mange kvinner på topp - ni av 19 listetopper er kvinner.

Gjennomsnittalderen på listetoppene er 51,3 år. Yngste listetopp er 28 år gamle Guri Melby fra Sør-Trøndelag.

Venstres hjemmeside

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger