Vil unngå nye Nord-Korea og Iran-saker

Venstre ber utdanningsministeren jobbe frem klarere regler for utenlandske studenter i Norge, etter rotet i saker om studenter fra Nord-Korea og Iran.

Video nsps_upload_2009_11_23_23_12_18_1111.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: - Det bør være offentlig og klart hvilke studier man kan ta når man kommer fra regimer av denne typen, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande, med klar henvisning til sakene om studenter fra Nord-Korea og Iran som må reise hjem etter påbegynte studier.

Venstre mener norske myndigheter har opptrådt rotete i sakene der studenter fra Nord-Korea og Iran har blitt nektet å studere i Norge.

- Det er håpløst for dem og for studiestedet, og det må føles utrolig bortkastet både for studiestedet og for studenter at man ikke har fått klarlagt dette tidligere, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande til NRK.

Nå ber hun forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland svare Stortinget på hvilke regler som gjelder for utenlandske studenter i Norge.

Vil ha klarere regelverk

Skei Grande sier Norge selvsagt bør forholde seg til resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd , men at statsråden må utarbeide et tydelig regelverk med klare spilleregler for både studenter og høyskoler.

- Det bør være offentlig og klart hvilke studier man kan ta når man kommer fra regimer av denne typen, sier Skei Grande, og legger til:

- Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være hemmelig, eller hvorfor det skal underslås for den som begynner på studiet og som plutselig får en beskjed om at man må reise hjem.

Klarere regler kan fortelle både studenten og høyskolen om studenten kan ta studier allerede ved søknadstidspunktet, mener nestlederen.

To saker i høst

NRK skrev nylig om de to gjestestudentene fra Nord-Korea som ble nektet å starte på sin doktorgradsutdannelse i informasjonsteknologi ved Universitetet i Stavanger, etter at universitetet først fikk klarsignal fra Utenriksdepartementet.

Bakgrunnen er at FNs sikkerhetsråd i juni i år vedtok en egen resolusjon med sanksjoner mot Nord-Korea på grunn av landets atomvåpenprogram. Alle medlemslandene i FN oppfordres blant annet til hindre opplæring av nordkoreanske borgere i fag som brukes til å utvikle atomvåpen.

Tidligere i høst måtte en iransk student som skulle studere romteknologi i Narvik Nord-Korea , etter å ha vært der i ett år.

SISTE NYTT

Siste meldinger