Hopp til innhold

I dag blir det avgjort hvem partiet velger

Spenningen er knyttet til striden rundt nestledervervet og det er jevnt mellom de to kandidatene. – Jeg er en «konfliktklok» sjef, sier partiets påtroppende leder.

Montasje Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim

Ola Borten Moe og Anne Beathe Tvinnereim

Foto: NTB Scanpix

Først skal Liv Signe Navarsete holde sin siste tale som partiets leder. Deretter skal 35 år gamle Trygve Slagsvold Vedum overta som den yngste Senterpartilederen noensinne.

Men den store spenningen er knyttet til det som skal skje på ettermiddagen. Da skal de 300 delegatene stemme over hvorvidt de vil ha Ola Borten Moe eller Anne Beathe Tvinnereim som nestleder.

Uklart utfall

Valget er hemmelig og foregår skriftlig og det er flere delegater som ikke har villet flagge hvilken kandidat de støtter.

Ola Borten Moe har gjort det klart at han kun stiller til gjenvalg som første nestleder. Dersom han taper, forsvinner han ut av rikspolitikken. Tvinnereim, på sin side, har ikke stilt noen krav til valgkomiteen. Dermed ligger det an til at hun blir andre nestleder dersom Borten Moe danker henne ut i kampvoteringen.

Ingen av delegatene møter med bundet mandat, selv om enkelte fylkesledere har uttrykt en forventning om at det stemmes i overensstemmelse med fylkesårsmøtets anbefalinger.

Talen til Liv Signe Navarsete vil også kunne påvirke stemmetallet. Hun har den siste tiden vært sykmeldt med et virus på balansenerven, og det er en stund siden hun har kommentert den stadig bitrere striden i partiet og de mange anklagene mot henne.

– Noen er kanskje litt lei seg

 Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum sier han aldri har opplevd at Ola Borten Moe har vært illojal mot ham.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Den påtroppende partilederen sier i Politisk kvarter at medieoverskriftene alltid har vært dominert av sterke ord.

– Noen er kanskje litt lei seg for det som er sagt, men de fleste har ikke så sterke følelser for eller mot en kandidat.

– Du «snakker ned» konflikten nå, gjør du ikke?

– Den har i alle fall vært snakket nok opp, ler Slagsvold Vedum.

Den påtroppende partilederen sier at dette har vært tøffe runder både for Navarsete og Borten Moe.

– Noen ganger har jeg vært litt lei meg på deres vegne, jeg syns ikke de har fortjent det.

Han sier han for eksempel aldri har opplevd at Borten Moe har vært illojal mot ham.

– Han er en fritenker, han tør å komme med utspill, komme med tanker. det er det som gjør han til den spennende politikeren han er. Og Liv Signe har vært en engasjert politiker som har fått til veldig mye, men noe ganger har det kanskje blitt opplevd veldig sterkt. Sånn er det med politikere, hvis det er ekte mennesker, vil man få fram både styrker og svakheter. Det er en del av politikken for vi ønsker ikke ha glattpolerte talemaskiner, vi ønsker folk.

– Jeg er «konfliktklok»

– Du har sittet i dette. Vært mange runder denne vinteren, mange påstander og brev. Hvorfor har du ikke vært tydeligere på hva du mener?

– Hvis jeg skulle gått ut etter hver runde, hvert avisoppslag, og vært en overdommer, ville vi bare fått flere runder. Jeg er ikke en person som søker konflikter, jeg mener jeg er konfliktklok. Og det skal være rom for debatt i Senterpartiet. Noen ganger kan det være klokt å si det man mener direkte til den som er berørt og ikke gå gjennom en avis eller en radiostasjon, sier Slagsvold Vedum.

Trygve Slagsvold Vedum mener det har vært en klok linje og understreker at når de nå velger en ny nestleder så er det den som blir valgt som har mandatet. Han sier at når ting kommer litt mer på avstand, så blir politikken det viktige. Han mener også at de to kandidatene ikke er så forskjellige som mange vil ha det til.

– Nå i kampens hete, blir forskjellene på de to vektlagt, men det er mer som samler enn som skiller.

– Gleder du deg til å spille hovedrollen i partiet?

– Jeg gleder meg til å være lagleder.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum gjest i Politisk Kvarter hvor han snakker om nestledervalget i partiet.

Se video: Trygve Slagsvold Vedum om prosessen rundt valget av ny nestleder i partiet.

Tre kandidater

Landsmøtet på Lillestrøm innledes klokken 12. En halv time senere går Navarsete på talerstolen, formelt for å orientere om den politiske situasjonen og stortingsgruppas virksomhet.

Timene mellom klokken 13 og 16 er satt av til valg av partiledere og nestledere. Så blir det en halv times pause før et nytt sentralstyre skal velges. Til slutt skal den nyvalgte lederen Trygve Slagsvold Vedum tale, før møtet heves klokken 18.

Ola Borten Moe er selv kun kandidat til vervet som første nestleder, mens Anne Beathe Tvinnereim også stiller til et eventuelt oppgjør om andre nestlederposten, mot stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås fra Nordland.

En kampvotering mellom Tvinnereim og Nordås er naturligvis bare aktuelt dersom Ola Borten Moe velges til første nestleder.

AKTUELT NÅ