Vebjørn Selbekk: – Hareide sitter mer utrygt som KrF-leder nå

En presset KrF-leder Knut Arild Hareide svarte kort på pressens spørsmål etter å ha sittet i møte med KrFs sentralstyre hele dagen. Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen mener Hareide er tydelig svekket som partileder etter homovielse-saken.

KrFs sentralstyre har full tillitt til Bekkevold

– Det er en sterkt presset og preget partileder som kom ut av sentralstyremøtet. Knut Arild Hareide sitter mer utrygt som partileder nå enn før denne saken startet, sier Vebjørn Selbekk til NRK.

Det har stormet rundt KrF den siste tiden.

At KrFs familiepolitiske talsperson Geir Jørgen Bekkevold, som også er prest, viet partiets kommunikasjonssjef Mona Høvset og hennes kvinnelige samboer tidligere i sommer, har satt sinnene i kok hos flere KrF-ere.

Over 120 partimedlemmer har meldt seg ut av KrF, over 80 av dem grunnet politiske årsaker etter den omstridte vielsen, og enkelte har krevd at Bekkevold må fjernes fra rollen som familiepolitisk talsperson.

Hareide: – Har undervurdert sprengkraften

Da Knut Arild Hareide møtte pressen etter å ha sittet i møte med KrFs sentralstyre i åtte timer, gjorde han det klart at et samlet sentralstyre har tillit til Bekkevold.

– Sentralstyret har gitt partiledelsen tillit og tilslutning i saken. Det er et samlet sentralstyre som gir tillit til Bekkevold, sier Hareide.

Han erkjenner imidlertid at partiledelsen også fikk kritikk for håndteringen av saken.

– Det var et selvkritisk sentralstyre som pekte på at vi har undervurdert sprengkraften i denne saken, ikke minst det at dette kunne oppleves som en politisk endring fra KrFs siden. Det er ikke riktig, vi står fast på vår politikk, sier Hareide.

– Vi løfter frem ekteskapet mellom mann og kvinne som en god og stabil ramme for barns oppvekst, og vi peker også på viktigheten av juridiske rammer for homofile.

Hva har du gjort feil i denne saken?

– Det har vi også diskutert, men jeg opplevde en god runde i sentralstyret, svarer Hareide.

Han går deretter fra pressekorpset og vil ikke svare på flere spørsmål, heller ikke på at enkelte nå krever hans avgang som partileder.

Krever Hareides avgang

Da partileder Knut Arild Hareide gjestet NRKs Politisk kvarter i morges, gjorde han det klart at han har full tillit til Bekkevold.

– Han har vært en lojal familiepolitisk talsperson for partiet i fem år. Vi har hatt gode samtaler om at alle vi åtte stortingsrepresentanter er lojale mot vårt partiprogram fremover, sa Hareide.

KrF-veteran Anne Ma Timenes fra Kristiansand, som sitter i fylkestinget, krever i dag at Knut Arild Hareide må gå av som partileder for å redde partiet.

– Jeg sier det klart og tydelig: Knut Arild Hareide må gå av som partileder.

Timenes viser blant annet til striden rundt homovielsen og reagerer sterkt på at Hareide i morges, før sentralstyremøtet, «fredet» Bekkevold.

– Går du som partileder ut og sier slikt før et sentralstyremøte, vil det jo være mistillit hvis de som sitter i det møtet ikke er enige, sier Timenes.

Selbekk om Hareide: "En meget presset partileder"

Selbekk: – Har aldri sett Hareide så presset

Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i den kristne avisen Dagen, reagerer på at Hareide ikke ville svare på flere av pressens spørsmål.

– Jeg tror ikke jeg noen gang har sett Hareide så presset. Han flykter nærmest fra pressens spørsmål, sier Selbekk.

– Nå har denne dynamikken bygget seg opp siden saken om vielsen ble kjent, til et punkt hvor det nå er noen som ber Hareide om å gå av. Situasjonen er nesten i ferd med å komme ut av kontroll for partiet, og jeg hører ingenting av det Hareide sier som er egnet til å roe gemyttene.

Selbekk mener nettopp kritikken av at partiledelsen undervurderte sprengkraften i saken, er med på å svekke Hareide som partileder.

– Det er en partileder oppgave å vurdere nettopp sånne spørsmål. Vi har en partileder som ikke har sett hvilke problemer dette kunne føre til, og vi har en familiepolitisk talsmann som ikke har evnet å se hvilke signaler saken gir om familiepolitikken. Så her er det gjort feil på mange plan.

– Alvorlig krise – mener Bekkevold bør trekke seg

Selbekk mener Bekkevold selv burde trekke seg som familiepolitisk talsperson i KrF.

– Dette er en alvorlig krise for partiet. Jeg kan ikke huske en sak som har hatt så stort skadepotensial som denne saken, sier han.

– Jeg tror det er Bekkevold selv som sitter med nøkkelen til å løse krisen. Hareide kan ikke kaste ham nå, det ville ha gitt feil signaler, men Bekkevold kunne selv ha gjort den vurderingen. Jeg tror det eneste som kan skape ro i saken nå, er om Bekkevold selv trekker seg. Da får vi en avslutning, ellers vil saken bare fortsette å rulle.

SISTE NYTT

Siste meldinger