Varmen fører til rekordmange huggormbitt

Lange, varme soldager fører til at rekordmange mennesker er bitt av huggorm. Nå er det nasjonale lageret med motgift snart tomt.

huggorm

SLIKKER SOL: Se opp for huggormer i skog og mark i sommer, så langt er 264 nordmenn søkt om hjelp på grunn av bitt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nakne ben på varme steiner og stier. Norges eneste giftige orm biter fra seg i rekordvarmen.

– Vi opplever at det er veldig mange som er blitt bitt av huggorm i år, i forhold til tidligere år. Det er nok på grunn av varmen, i tillegg er vi også mer ute i det fine været, forteller professor Dag Jacobsen, avdelingsleder for akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Video Nærkontakt med hoggormen

KOSER SEG: Huggorm er vekselvarme dyr, det vil si at de varmes opp av omgivelsene omkring seg. Når det er varmt i været er de raskere i bevegelsene.

Foto: NRK Nyheter

– Uvanlig mange henvendelser

Giftinformasjonen opplever også en økning av antall henvendelser fra bekymrede ferierende, som har møtt en uventet orm i naturen.

– Siden mai har vi fått 264 henvendelser om mennesker som er bitt av huggorm, forteller Anita von Krogh, seniorrådgiver i Giftinformasjonen.

Huggorm på Otrøya, 26. januar 2017

SOLSKINNSORM: Huggorm liker seg best på steiner eller stubber som er eksponert for solskinn, der de forsøker å få opp kroppstemperaturen. De tiltrekkes også ofte varm asfalt.

Foto: Mariann Hagen

– Det er uvanlig mange henvendelser, spesielt i juni, og det ser også ut til å bli høyt i juli. De fleste ringer for å få en vurdering av alvorlighetsgrad og om de bør oppsøke lege, sier von Krogh.

Snart tomt for motgift

På sykehus i hele Skandinavia bruker leger et spesielt antistoff for å nøytralisere huggormgiften som sirkulerer i blodet.

Motgiften gis til omtrent halvparten av pasientene som legges inn på sykehus. Men i sommer er den vanligste formen for antistoff, så kalt ViperaTAb, blitt mangelvare på grunn av det store forbruket.

Huggorm

HØYSESONG: I sommer har giftinformasjonen og sykehusene opplevd rekordmange henvendelser fra mennesker som er bitt av huggorm.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– På grunn av økningen av antall bitt har vi vært nødt til å ta inn et «reserve-antistoff» til det nasjonale lageret for motgifter ved Akuttmedisinsk avdeling på Ullevål, forteller Jacobsen.

SLÅR ALARM: Avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved Oslo Universitetssykehus slår alarm om soppforgiftnin

SNART TOMT: På grunn av den store pågangen er det nasjonale lageret med motgift snart tomme for det originale antistoffet mot huggormbitt, forteller avdelingsleder Dag Jacobsen.

Foto: Odd Iversen / NRK

Det alternativet antistoffet er fremstilt fra hest og kan derfor gi allergiske reaksjoner hos dem med hesteallergi.

– Det vi har igjen av den originale motgiften spares heretter til utsatte grupper som barn og de med hesteallergi, forteller avdelingslederen.

Se og hør den hvesende huggormen. Film: Signe Karin Hotvedt

Må ligge på sykehus i flere døgn

En tredjedel av huggormbitt er «tørre» uten innsprøytning av gift. Men de som får gift i seg, kan bli alvorlig syke.

Merke frå hoggormbittet

ALVORLIG: Tre år gamle Kristoffer fra Skien fikk smertelig erfare et huggormbitt med mye gift i sommer. På foten ser man to merker etter bittet.

Foto: Elisabeth Nordgarden / Privat

– I verste fall får man lavt blodtrykk og kan nærmest gå inn i en sjokktilstand. Noen får også store forandringer i blodet med forbruk av blodplater og blødningstendens – eller fare for blodpropp. Disse må ligge på sykehuset i flere døgn etter å ha fått motgift, sier Jacobsen.

I de alvorligste tilfellene gis motgift flere ganger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger