Hopp til innhold

Varmen fører til rekordmange huggormbitt

Lange, varme soldager fører til at rekordmange mennesker er bitt av huggorm. Nå er det nasjonale lageret med motgift snart tomt.

huggorm

SLIKKER SOL: Se opp for huggormer i skog og mark i sommer, så langt er 264 nordmenn søkt om hjelp på grunn av bitt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nakne ben på varme steiner og stier. Norges eneste giftige orm biter fra seg i rekordvarmen.

– Vi opplever at det er veldig mange som er blitt bitt av huggorm i år, i forhold til tidligere år. Det er nok på grunn av varmen, i tillegg er vi også mer ute i det fine været, forteller professor Dag Jacobsen, avdelingsleder for akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Video Nærkontakt med hoggormen

KOSER SEG: Huggorm er vekselvarme dyr, det vil si at de varmes opp av omgivelsene omkring seg. Når det er varmt i været er de raskere i bevegelsene.

Foto: NRK Nyheter

– Uvanlig mange henvendelser

Giftinformasjonen opplever også en økning av antall henvendelser fra bekymrede ferierende, som har møtt en uventet orm i naturen.

– Siden mai har vi fått 264 henvendelser om mennesker som er bitt av huggorm, forteller Anita von Krogh, seniorrådgiver i Giftinformasjonen.

Huggorm på Otrøya, 26. januar 2017

SOLSKINNSORM: Huggorm liker seg best på steiner eller stubber som er eksponert for solskinn, der de forsøker å få opp kroppstemperaturen. De tiltrekkes også ofte varm asfalt.

Foto: Mariann Hagen

– Det er uvanlig mange henvendelser, spesielt i juni, og det ser også ut til å bli høyt i juli. De fleste ringer for å få en vurdering av alvorlighetsgrad og om de bør oppsøke lege, sier von Krogh.

Snart tomt for motgift

På sykehus i hele Skandinavia bruker leger et spesielt antistoff for å nøytralisere huggormgiften som sirkulerer i blodet.

Motgiften gis til omtrent halvparten av pasientene som legges inn på sykehus. Men i sommer er den vanligste formen for antistoff, så kalt ViperaTAb, blitt mangelvare på grunn av det store forbruket.

Huggorm

HØYSESONG: I sommer har giftinformasjonen og sykehusene opplevd rekordmange henvendelser fra mennesker som er bitt av huggorm.

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix

– På grunn av økningen av antall bitt har vi vært nødt til å ta inn et «reserve-antistoff» til det nasjonale lageret for motgifter ved Akuttmedisinsk avdeling på Ullevål, forteller Jacobsen.

SLÅR ALARM: Avdelingsoverlege Dag Jacobsen ved Oslo Universitetssykehus slår alarm om soppforgiftnin

SNART TOMT: På grunn av den store pågangen er det nasjonale lageret med motgift snart tomme for det originale antistoffet mot huggormbitt, forteller avdelingsleder Dag Jacobsen.

Foto: Odd Iversen / NRK

Det alternativet antistoffet er fremstilt fra hest og kan derfor gi allergiske reaksjoner hos dem med hesteallergi.

– Det vi har igjen av den originale motgiften spares heretter til utsatte grupper som barn og de med hesteallergi, forteller avdelingslederen.

Se og hør den hvesende huggormen. Film: Signe Karin Hotvedt

Må ligge på sykehus i flere døgn

En tredjedel av huggormbitt er «tørre» uten innsprøytning av gift. Men de som får gift i seg, kan bli alvorlig syke.

Merke frå hoggormbittet

ALVORLIG: Tre år gamle Kristoffer fra Skien fikk smertelig erfare et huggormbitt med mye gift i sommer. På foten ser man to merker etter bittet.

Foto: Elisabeth Nordgarden / Privat

– I verste fall får man lavt blodtrykk og kan nærmest gå inn i en sjokktilstand. Noen får også store forandringer i blodet med forbruk av blodplater og blødningstendens – eller fare for blodpropp. Disse må ligge på sykehuset i flere døgn etter å ha fått motgift, sier Jacobsen.

I de alvorligste tilfellene gis motgift flere ganger.

AKTUELT NÅ