Se hva hun møtte da hun skulle vise sin skotske familie norsk natur

De fleste turgåere har vel møtt en slik krabat. Ganske mange ville skygge banen og forte seg bort. Helen Guy Mclean tok heller frem kamera.

Huggorm

Tittei. I gresset ligger huggormen og titter frem. Helen McLean anslår størrelsen til 70 centimeter.

Foto: Helen McLean

Både våren 2012 og 2013 varslet småkrypekspertene at det gikk mot et heftig huggormår i Norge. En gunstig vinter og mye smågnagere førte til store og mange ormekull.

Huggorm

Huggormen la seg fint til rette på stien.

Foto: Helen McLean

På selveste valgdagen var Helen Guy McLean på tur sammen med sine skotske foreldre. Hun ville vise dem den nydelige naturen i Sula, like ved Ålesund. Og på en sti i Solevågen møtte de ikke bare ett, men to av disse dyrene.

Alv Ottar Folkestad

Alv Ottar Folkestad.

Foto: Terje Reite / NRK

Først møtte vi en. Og like etter en til. Den bare lå der og kikket på meg, midt på stien. Vi bestemte oss for å gå forsiktig forbi. Men da vi kom tilbake, lå de der fortsatt. Det var da jeg bestemte meg for å ta frem kameraet, forteller Helen McLean til NRK.

Helen McLean har fotografering som hobby. Og hun ville ikke la en slik fotoanledning gå fra seg. Men så skjedde det som så ofte skjer når man et flott fotomotiv foran seg: Hun hadde glemt å ta med minnebrikke.

Heldigvis hadde min mor med sitt fotoapparat. Men jeg hadde bedre linse. Så da var det bare å få låne min mors minnebrikke. Og huggormen ble liggende og vente, ler hun.

Dyreekspert Av Ottar Folkestad karakteriserer oppførselen til hoggormene som svært naturlige. Også han har hatt hyppige møter med hoggorm denne sommeren.

Samme hva folk sier så har temperatursnittet vært rimelig høyt denne sommeren. Dermed viser hoggormen seg gjerne når den kommer ut for å gjøre seg nytte av varmen fra sola, sier han.

Huggorm

Etter hvert beveget huggormen seg inn blant noen stener.

Foto: Helen McLean

Han er imidlertid ikke så veldig sikker på om forholdene i vinter og tilgangen på smågnagere har ført til at det er ekstra mye huggorm nå.

Nei, huggormen er et vekselvarmt dyr, og jeg er ikke så sikker på at den på kort sikt er i stand til å regulere bestanden etter forholdene, sier han.

Folkestad sier at huggormen i de aller fleste tilfeller vil snike seg bort til gjemmesteder når folk nærmer seg. Ormen reagerer særlig på vibrasjoner og lukt, sier han.

Han er nok i stand til å høre når pratende folk nærmer seg også. Men det er først og fremst lukt og vibrasjoner i terrenget han reagerer på. Lukten fanger han opp når han ligger og vibrerer med tungen, sier han.

Folkestad er helt med på tankegangen om at huggorm er et dyr som krever at menneskene i dens nærhet har respekt for den. Huggormen er slett ikke noe leketøy, ifølge dyreeksperten.

Huggormbitt er et beskjedent problem i Norge. Men den er så klart i stand til å hugge og sprøyte inn gift. Så mennesker som er ømfintlige for dette kan få akutte problemer. Og et besøk hos legen kan være nødvendig om man føler ubehag av bittet, sier han.

For familien McLean ble møtet med huggormen i Solavågen på Sula ved Ålesund en naturopplevelse.

Huggormen lå der stille, og vi hadde blikkontakt. Da min far gikk på stien vendte den blikket mot ham også. Nå hadde jeg linse på kamera som jeg kunne zoome med, så jeg gikk nok ikke så nær som det bildene kan tyde på. Men det var ganske stilig, ja, sier hun til NRK.