NRK Meny
Normal

– Rettssikkerheten hans blir ikke ivaretatt

21-åringen som er siktet for drapet på en 22-åring på Bislett blir varetektsfengslet i to uker. Siktede kan fortsatt ikke gjøre rede for seg, og ligger hardt skadd på sykehus.

Drap i Pilestredet på Bislett i Oslo

Den siktede 21-åringen fraktes vekk i ambulanse etter dramaet på Bislett. Nå får han to uker i varetekt.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen / NRK

Harald Stabell

– Siktede er ikke i stand til å kommunisere, sier Stabell til NRK.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Den siktede 21-åringen fra Geilo skal varetektsfengsles i to uker, med brev- og besøksforbud. Verken forsvarsadvokat Harald Stabell, politiet, eller retten har fått snakket med 21-åringen.

– Han er ikke i stand til å kommunisere, sier Stabell til NRK.

Kjennelsen kom onsdag kveld, etter fengslingsmøtet som ble holdt for lukkede dører.

Stabell svarer med at rettssikkerheten til sin klient ikke blir ivaretatt, og mener at domstolens kjennelse er en saksbehandlingsfeil.

– Jeg mener at rettssikkerheten hans ikke har blitt ivaretatt, fordi han ikke har fått anledning til å forklare seg, sier Stabell til NRK.no.

Den siktede 21-åringen er fortsatt hardt skadd, og Stabell har fått beskjed om at siktede neppe er i stand til å la seg avhøre torsdag.

– Har ikke opplevd dette i mine 26 år som advokat

Pilestredet 70

Natt til søndag klokken 02.22 fikk politiet melding om at en person hadde blitt knivstukket i oppgangen til Pilestredet 70. Utenfor inngangen har folk lagt ned blomster og lys for å minnes den drepte.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

21-åringen må ifølge loven framstilles for varetekt, siden det nå har gått mer enn 72 timer siden han ble pågrepet.

Stabell mener det burde ha vært en forutsetning at siktede var i stand til å kommunisere med forsvarer og retten, før de kunne behandle og avgjøre fengslingspørsmålet.

– Jeg har ikke kontakt med siktede i det hele tatt. Dette er en helt ny og spesiell situasjon, og det tror jeg alle forsvarere kan si seg enig i, sier Stabell.

Politiet holder nå vakt ved sykehuset der den drapssiktede ligger.

Stabell har hatt kontakt med siktedes familie.

– De har ikke kunnet formidle noen ting om hva han mener, sier Stabell.

Stabell sier han ikke har mandat fra sin klient, og han vet ikke hvordan siktede stiller seg til hverken siktelsen eller kjennelsen.

– Kjennelsen mangler kontradiksjon. Siktede har ikke hatt anledning til å imøtegå, eller forklare seg om siktelsen og begjæringen. Etter min oppfatning blir det da en saksbehandlingsfeil, og i strid med norsk straffeprosess og den europeiske menneskerettighetskommisjonen å behandle begjæringen uten at han har fått kommet til orde, sier Stabell.

Ba om fire uker varetektsfengsling

Per Niklas Hafsmoe, politiadvokat i Oslo politidistrikt begjærte fengslingsmøte for lukkede dører.

– Det var av hensyn til etterforskningen, slik at ikke detaljer som kan skade etterforskningen kommer ut i pressen, sier Hafsmoe til NRK.

Politiet ville ha fire uker varetektsfengsling, men fikk ikke medhold i retten.

– Det kommer stadig inn nye opplysninger i saken, men jeg kan ikke meddele dette nå, sier Hafsmoe.

Stabell la ned påstand om at begjæringen ikke må tas til følge, og at siktede måtte løslates, fordi han mener det ikke er skjellig grunn til å mistenke ham for det siktelsen inneholder.

Stabell forklarer at det i slike saker er et krav om at det skal være en sannsynlighetsovervekt. Et vilkår for å kunne varetektsfengsle er at det skal være over 50 prosent sannsynlighet for at siktede har begått drapet.

– Jeg mener at det vilkåret ikke er oppfylt. Det er ikke tilstrekkelige opplysninger på at han kan stå bak dette drapet, og drapsforsøket, og at han dermed må løslates, sier Stabell.

Dette vet vi om Bislett-drapet:

Hanne Kristin Rohde

Politiadvokat Hanne Kristin Rohde.

Foto: Berg-Rusten, Ole / Scanpix

Natt til søndag klokken 02.22 fikk politiet melding om at en person hadde blitt knivstukket i oppgangen til Pilestredet 70. Da politiet kom til stedet ca. 02.30 var store deler av oppgangen var dekket med blod, og noen hadde skrevet «Gud» med blod på den ene veggen.

På glasset i inngangsdøren hadde noen tegnet et kors opp ned i blod. Den siktede skal også ha hatt et kors risset inn i brystet.

I en leilighet i tredje etasje ble en mann funnet drept. En annen mann ble pågrepet i bakgården med kuttskader, mens en tredje mann hadde blitt fraktet til legevakten i taxi.

21-åringen skal ha fortalt at han skadet to personer da han ble pågrepet i bakgården i bygården i Pilestredet natt til søndag. Han skal da ha vært blodig, kun iført boksershorts, og kuttskadet. Den foreløpige obduksjonsrapporten av den avdøde 22-åringen slår ifølge Rohde fast at den drepte ble knivstukket.

– Dødsårsaken er trolig knivstikking, eller blødning etter dette. Dette er den foreløpig obduksjonsrapporten, vi må vente på den endelige, sier Rohde til NRK.

Dagbladet.no skriver at drapet natt til søndag skal ha vært et resultatet av en langvarig konflikt mellom den skadde og den siktede, og at den avdøde skal ha blitt drept da han forsøkte å redde den skadde 22-åringen. Politiet har avhørt naboer, venner, og kan ikke utelukke at det kan ha vært en konflikt.

– Vi har kunnet slå fast at det var fire personer i leiligheten da drapet skjedde. Det er den drepte, den siktede og skadde, pluss en person som lå og sov, og ikke fikk med seg noe, sier Rohde.

Tilstanden for den 22 år gamle mannen fra Hemsedal som ble hard skadet etter på Bislett er fortsatt kritisk. 22-åringen ble fraktet med taxi til legevakt, og med ambulanse videre til sykehus, der han ble operert.

Knivdrap Bislett

På veggen i inngangspartiet har noen smurt utover blod og skrevet «GUD» med store bokstaver.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger