Hopp til innhold

Valen: – Lettere å komme seg opp og frem i SV som mann

SV har som mål å være et feministisk parti, men flere av partiets politikere mener SV ikke er flinke nok til å løfte frem kvinnene.

Forslaget som går på å øke kvinnekravet fra 40 til 50 prosent i alle valgte organ i SV, skapte stor debatt på partiets landsmøte.

– FAVORISERES: – Jeg vet godt hvordan det er å kunne surfe oppover i SV som mann, sier Snorre Valen. Han ønsker at det skal være et kvinnekrav på 50 prosent i alle SVs valgte organ.

Stortingsrepresentant for SV Snorre Valen mener han tjener på å være mann i eget parti.

Derfor støtter han kvotering av kvinner i feministpartiet SV.

– Har surfet opp som mann

– Jeg ønsker at det skal være minst halvparten kvinner i alle valgte organ i SV. Jeg vet godt selv hvordan det er å kunne surfe oppover i SV som mann. Jeg får mer skryt enn mange av de jentene jeg har vært politisk aktiv sammen med, jeg slipper å få spørsmål om hvorfor jeg ikke har fått barn selv om jeg har passert 30 – jeg behandles rett og slett annerledes fordi jeg er mann, sier Valen.

Er det lettere å komme seg opp og frem som mann enn som kvinne i SV?

– Ja, det mener jeg. Jeg kan komme på helt konkrete eksempler hvor jeg og en jente jeg kjenner fra SU, har sagt akkurat det samme, på akkurat samme måte, fra akkurat samme talerstol, og jeg får skryt, mens hun blir sett på som litt bråkete og rølpete, sier Valen.

– Jeg tror oppriktig jeg har et større handlingsrom som politiker fordi jeg er mann.

Vil øke kvinnekravet

Forslaget som går på å øke kvinnekravet fra 40 til 50 prosent i SVs valgte organ, skapte stor debatt under partiets landsmøte lørdag.

Flere er bekymret for at det er vanskeligere å nå toppen i partiet som kvinne.

– Vi ser at det er vanskeligere for kvinner å nå helt opp i SV, som i alle andre partier og i samfunnet ellers, sier Ingrid Fiskaa, kandidat til Sentralstyret i SV.

Solhjell uenig

Mens partileder Audun Lysbakken støtter forslaget om å øke kvinnekvoteringen til 50 prosent, er SV-nestleder Bård Vegar Solhjell blant dem som er imot.

– Det bør være minst 40 prosent av begge kjønn. Poenget er jo ikke at kvinner er bedre enn menn, eller at menn er bedre enn kvinner, men at et styre blir bedre hvis det inneholder en ganske jevn fordeling av menn og kvinner, sier Solhjell.

– Vi skal gjøre et godt arbeid for å få frem mange sterke, unge, dyktige kvinner. Prinsippet bør likevel være at det skal være minst 40 prosent av begge kjønn.

AKTUELT NÅ